Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byttet til billigere og farligere torpedoer

I 1998 ble torpedoene til atomubåten «Kursk» byttet ut med eldre torpedoer fordi man skulle spare penger. Eksplosjoner i de gamle torpedoene er en meget sannsynlig årsak til katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den russiske militæravisa «Den Røde Stjerne» som skriver om utskiftningen av torpedoene og at årsaken er elendig økonomi i den russiske marinen.

Bellonas Thomas Nilsen ser nå disse opplysningene i sammenheng med målingene fra NORSAR på Kjeller, som viser to eksplosjoner lørdag morgen i området i Barentshavet der «Kursk» havarerte. Den første eksplosjonen tilsvarte en styrke på 100 kilo TNT detonert i vann, den andre på 1-2 tonn TNT.

- Torpedoene som «Kursk» gikk over til i 1998 bruker flytende brensel i stedet for fast brensel. Dette brenselet er mer eksplosivt, og båten er ikke bygd for å bruke slike torpedoer, sier Nilsen til Dagbladet.no.

Stridshode kan ha gått av

Ekslposjonene kan og skyldes at stridhodet på en eller flere av torpedoenen har gått av.

- Militært sprengstoff på rundt 200 kilo kan gi sprengkraft som tilsvarer dette nivået, sier kommandørkaptein Atle Karlsvik ved Forsvarskommando Sør-Norge til NTB.

Han sier at torpedoene om bord på «Kursk» har opp til 500 kilo sprengstoff. Dette sprengstoffet er fire ganger så kraftig som TNT.

Kursk har fått store skader i skroget foran i båten, i nærheten av der torpedoene oppbevares. Derfor har det lekket store mengder vann inn i ubåten.

Faren for utslipp mindre

Faren for en ukontrollert og katastrofal nedsmelting av de to reaktorene om bord i «Kursk» skal være liten, men Bellona fortsetter nå sitt arbeid med å vurdere farene for radioaktive lekkasjer til sjøvannet.

- For hver dag som går blir reaktorene kaldere, og faren for utslipp mindre, sier Nilsen.

Video-opptak viser at skroget rundt reaktorseksjonen skal være uskadd, men det er ikke kjent om det er oppstått lekkasjer i kjølesystemet eller i reaktorseksjonen. Statens strålevern har ikke registrert noe høyere strålingsnivå i havområdene ved «Kursk».

SKULLE SPARE PENGER: I 1998 måtte «Kursk» skifte til eldre torpedoer. De var billigere, men drivstoffet var mer eksplosivt. Her et bilde fra torpedorommet i «Kursk» fra februar 1999.