Byttet ut Jesus og Maria med «Hotel Cæsar»

TROMSØ (Dagbladet): Bibelen ble for traust og kjedelig da ungene ved Rønvik skole i Bodø skulle sette opp årets julespill. Jesus, Josef og Maria ble erstattet av Ninni, Juni og Georg fra «Hotel Cæsar», i et drama som ender i fyll, drap og selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere foreldre har reagert på sjetteklassingenes originale julefortelling, der ingrediensene blant annet er fyll, drap og selvmord.

Barna lar intrigene få fritt spillerom i sin tolkning av TV2s kjente såpeserie, som i ungenes versjon har fått navnet «Et julehjem for deg, et julehjem for meg».

{ndash}Jeg trodde skolen skulle markere julas tradisjoner ved slike sammenkomster. At lærere er med på å sette i scene et skuespill som dette synes jeg er å flytte grenser vel langt, sier en oppbrakt mor til Bodø-avisa Nordlands Framtid.

Alkohol og drap

I «julespillet» krangles det så filla fyker, det skjenkes store mengder «vin» ved bordene - men Bodø-barna lar juleselskapet ende på ekstra tragisk vis: «Juni» tar fram en pistol og skyter faren «Georg». Etterpå tar «Juni» sitt eget liv.

I dag skal foreldrene sjøl få se stykket, som tidligere er vist for samtlige av skolens elever, deriblant seksåringene i 1. klasse.

- Dette er ikke underholdning for småbarn, mener foreldre, som nå anklager skolen for å ha sviktet sin oppgave som «oppdragere og veiledere».

Skolen innrømmer å ha gitt ungene frie hender, det eneste kravet var at forestillingen måtte handle om jula. Saken er også diskutert på foreldremøte, under tvil gikk flertallet med på å la barna framføre stykket.

Klasseforstander og lærer Arne Marthinsen avviser kritikken og hevder at det spesielle advent-skuespillet i utgangspunktet er i tråd med lærerplanens intensjoner.

- Elevenes valg skal vektlegges. Skuespillets tema ble vedtatt på demokratisk vis i klasseråd, jeg ville ikke gå inn og overstyre deres ønske, sjøl om de lot seg inspirere fra en TV-serie som jeg aldri har sett, sier Marthinsen til Dagbladet.

Bibelsk vold

- Men dette forteller jo likevel noe om hva ungene ser på TV. Og det er jo tross alt foreldrenes ansvar, sier læreren.

Likevel ser han ingen grunn til å overdramatisere «Hotel Cæsar»-imitasjonen.

- Det er med respekt å melde mer død og fordervelse i mange av Bibelens kapitler enn i denne såpeserien. Det gjelder for øvrig også juleevangeliet, påpeker læreren.

Barneombud Trond Waage mener juleforestillingen i Bodø er uttrykk for en «mediestyrt barndom», han mener skytset må rettes mot foreldrene og TV-selskapene, ikke barna eller lærerne ved skolen.

- For barna er TV blitt det nye alteret, der «Hotel Cæsar» er budskapet. Slik har den moderne barndommen utviklet seg, men det må vi jo ikke gi barna skylda for.

For barna bearbeider bare den mediestøyen de utsettes for, det er derfor «Hotel Cæsar» blir julefortelling. Ansvaret for dette ligger hos foreldre som lar barna sitte klistret foran TV-en, og de TV-selskapene som sender såpeseriene i det som før var barnas «prime-time», mener Trond Waage.

- Flytt «Hotel Cæsar»

Han får stadig meldinger fra barn - og deres foreldre - som savner gode norsk-produserte programmer for barn og unge hos blant andre TV2 og TVNorge. Mange klager over at ettermiddagstilbudet består av repriser for dem som gikk glipp av gårsdagens såpeepisode.

- TV2 må vurdere sine sendeflater. Jeg synes ikke de skal sende såpe i beste barne-TV-tid. TV2 bør derfor flytte sin «Hotel Cæsar»-reprise til natte tid. Etter skoletid og fram til nyhetene bør de minste slippe slike såpeserier. Jeg ber om at TV-selskapene - for barnas skyld - kommer sammen og snakker seriøst om dette, sier Waage.