Byutvikling uten plan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Denne uka skal Oslo bystyre ta stilling til hvem som skal få bygge ut et av byens mest attraktive tomteområder, Tjuvholmen. Valget står mellom to alternativer, utarbeidet av kjente arkitektfirmaer i Oslo i samarbeid med store utbyggingsselskaper. Men det hele er mindre en arkitektkonkurranse enn en konkurranse om salg og utvikling av byen. Det er i virkeligheten et salg av millioninntekter til den som får tilslaget, og det uten at byplanmessige hensyn er sikret. At prosessen også går i uforsvarlig høyt tempo, hører til. Det er først nå den offentlige debatten om utbyggingen er kommet i gang, og da er det politiske løpet så godt som kjørt.
  • Tjuvholmen er ett av en rekke store byutviklingsprosjekter som er i gang. I Bjørvika skal en ny bydel reises rundt Operaen. På Vestbanen skjer det mye rart i forbindelse med arkitektkonkurransen. Ingen vet ennå med sikkerhet hva som vil skje med Tullinløkka. Men alt dette handler om biter av en helhet, og kaller i høyeste grad på prioritering. Det har den politiske prosessen så vel som debatten sett fullstendig bort fra. Ingen ser ut til å bry seg om helhetsperspektivet, om å si noe om i hvilken rekkefølge det skal bygges. Hvis det tempoet som nå er holdt i Tjuvholmen-saken også vil prege den videre saksgangen, må vi regne med at verken byggekapasitet eller etterspørsel vil være tilstrekkelig for den svære utbyggingen som trengs for å gjøre Bjørvika til noe mer enn et operahus på et bryggeområde.
  • Det er fantastisk å se på at byens myndigheter selger ut strategiske tomter som er de viktigste redskaper for enhver bymyndighet som ønsker å ha kontroll over byutviklingen. Og salget av denne attraktive tomta skjer uten at det på forhånd er fastlagt rammevilkår som sikrer kvaliteter som er knyttet til bomiljø og byrom. Hvis byens myndigheter for framtida resignerer på kravet om plan og helhetssyn, frykter vi at det vil ende i en byplanmessig katastrofe.
  • Det er lang tradisjon for politisk lammelse når det gjelder byutvikling i hovedstaden, og det er problematisk nok. Men det motsatte er sannelig heller ikke særlig tiltalende, særlig fordi det åpenbart er kombinert med en politisk passivitet som gir tomtekjøperne fritt spillerom. Byutvikling er for viktig til å overlates eiendomsutviklerne.