- Cæsar ikke skyld i ungdomsfyll

Ekspertene mener at sosialminister Guri Ingebrigtsen tar feil når hun sier at såpeoperaene har skylda for at ungdommer drikker mer. De mener det er politikernes egen feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialministeren sa i går at hun mente såpeoperaenes positive fremstilling av rusmidler, kombinert med alkoholreklame på utenlandske TV-kanaler, førte til at norsk ungdom drikker mer.

Men ekspertene er ikke enige.

- Jeg skal ikke utelukke at det kan ha en bitte liten effekt, men det er overhodet ikke der problemet ligger, kontrer Hilde Pape fra forskningsinstituttet NOVA til Aftenposten.

Vanvittig mange skjenkesteder

Hun sier at all forskning viser at det mest effektive er en streng alkoholpolitikk.

- AP-regjeringen, med Guri Ingebrigtsen i spissen, har tillatt åpning av vanvittig mange skjenkesteder, lengre åpningstider og reduserte priser, sier hun, og får støtte av forsker Øyvind Horverak.

Han mener ikke at AP har aleine kan lastes for den økende ungdomsfylla, men at de også må ta en stor del av ansvaret for utviklingen.

- Svært mye av alkoholpolitikken styres fra kommunene. Men de mest effektive virkemidlene er fremdeles pris og tilgjengelighet. Nå er det forbrukerinteresser som styrer politikken på området. Det betaler vi med økt forbruk og alkoholskader, sier han til Aftenposten.

57 000 dør

Mandag skrev Dagbladet at en WHO-undersøkelse viser at det dør 57 000 unge europeere hvert år i forbindelse med alkoholbruk.

25,3 prosent av dødsfallene blant gutter/menn mellom 15 og 29 år kan relateres til alkohol. For jenter er tallet 9,3. Dødsfallene skjer som oftest i form av trafikkulykker,alkoholforgiftning, selvmord og drap.

Hvert år dør over 57 000 unge europeere etter å ha drukket øl, vin eller sprit - eller fordi drapsmannen deres har gjort det.

IKKE SKYLDA FOR FYLLA: 57 000 unge europeere dør hvert år i forbindelse med alkoholbruk. Men ekspertene avviser at «Hotel Cæsar» og andre tv-serier har noe særlig av skylda.