Öcalan dødsdømt - demonstrasjon i Oslo

Kurderlederen Abdullah Öcalan er i dag dømt til døden for høyforræderi. Klokka 13 er det tillyst en demonstrasjon fra Stortinget til den tyrkiske ambassaden i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Öcalan fikk dødsdom etter at en særdomstol hadde funnet ham skyldig i å ha truet den tyrkiske stats integritet, og å være ansvarlig for drap på mange tusen mennesker.

Öcalan mottok dødsdommen uten synlige tegn på bevegelse. Før kjennelsen og dommen falt, hadde han holdt et siste innlegg, der han igjen betonte at han ikke ser på seg selv som noen landsforræder, og ba om å få en ny sjanse til å skape fred i Tyrkia.

Vil bli hengt

Rettens leder, dommer Turgut Ökyay, sa at det ikke kommer på tale å omgjøre dommen mot Öcalan til livsvarig fengsel.

Det betyr trolig at PKK-lederen vil bli hengt, selv om Tyrkia ikke har gjennomført noen henrettelse de siste 15 årene, og selv om forsvarerene øyeblikkelig varslet anke mot dommen.

- Drept tusenvis

-Öcalan er skyldig i å ha drept tusenvis av mennesker, uten å ta noe hensyn til at det dreide seg om kvinner, barn eller gamle. Hans virksomhet utgjør en alvorlig, umiddelbar og omfattende fare for landet, sa dommer Ökyay da han leste opp dommen.

Etter at de to meddommerne hadde sagt seg enige med førstevoterende Ökyay, begynte tilhørerne i rettssalen spontant å synge den tyrkiske nasjonalsangen. Öcalan virket helt uberørt, og vinket endog farvel til tilhørerne, da han ble ført ut av rettssalen.

Før dommen ble avsagt, gjentok han at han ikke er skyldig i anklagene om landsforræderi.

- Jeg kan ikke si meg skyldig i forræderi. Jeg har bare forsøkt å rette opp historiske feilgrep, sa den 50 år gamle Öcalan, som var iført en brun, dobbeltspent dress.

Ankedomstol

Dødsdommen skal nå behandles av en egen ankedomstol, og går deretter videre til endelig godkjennelse i den tyrkiske nasjonalforsamling, før den eventuelt blir fullbyrdet. Han ble kjent skyldig etter paragraf 125 i Tyrkias straffelov, som fastslår at landsforræderi straffes med døden ved henging.

Selv om dommen blir opprettholdt av ankedomstolen og av nasjonalforsamlingen, har Öcalan mulighet til å anke den inn for den europeiske menneskerettsdomstol. Her kan hans forsvarere blant annet argumentere med at han ble tatt til fange på ulovlig vis utenfor Tyrkias territorium.

De kan også hevde at forholdene han ble holdt fengslet under på Imrali, i seg selv var en krenkelse av Öcalans menneskelige rettigheter.

Jurister mener at behandlingen av en slik anke ved menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan ta mellom seks måneder og ett år.

(NTB-Reuters-DPA)