Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Öcalan er i Tyrkia

ANKARA: - Kurderlederen Abdullah Öcalan er pågrepet og brakt til Tyrkia, sier Tyrkias statsminister Bulent Ecevit. Illsinte kurdere demonstrerte i dag ved flere greske ambassader i protest mot utleveringen av kurderleder Abdullah Öcalan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Tyrkia er Öcalan ettersøkt for å ha ledet en 14 år lang geriljakrig for kurderne.

- Lederen for utbryterorganisasjonen har vært i Tyrkia siden kl. 03.00 i dag morges, sa Ecevit på en pressekonferanse i Ankara med en stemme som skalv av følelser.

- Han ble pågrepet i en dekk-operasjon, sa Ecevit, men han ville ikke komme med detaljer om hvor eller hvordan det skjedde.

- Öcalan lurt

- Han har ikke nådd sitt endelige bestemmelsessted ennå. Vi kommer til å kunngjøre hvor det er, når han kommer fram, fortsatte statsministeren, som sa at Öcalan ikke er skadd.

Ecevit ville ikke bekrefte at Öcalan ble pågrepet i Nairobi.

Öcalans tyske advokat Eberhard Schultz sa at hans klient var blitt lurt til å gå med på å la seg utlevere til kenyanske myndigheter.

- Truet med aksjoner

Hellas' utenriksminister Theodoros Pangalos truet med å gå til aksjon mot demonstrantene over hele Europa hvis de ikke trakk seg tilbake fra ambassadene og løslot gislene innen kl. 12 i dag. Han oppfordret ledelsen i det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK til å beordre sine tilhengere til å forlate ambassadene.

Pangalos bekreftet samtidig at Vcalan forsvant i Nairobi i går etter å ha søkt tilflukt i den greske ambassaden.

Flere demonstranter ble skadd i sammenstøt med politiet i løpet av natten. Ved andre ambassader, som i London, der 50 kurdere hadde tatt seg inn på ambassadeområdet, forsøkte de ansatte å overtale demonstrantene til å forlate området frivillig.

Til Tyrkia?

Kurderne krever politisk asyl til Öcalan, som ble utlevert til kenyanske myndigheter i går.

Både i Haag, London, Bonn, Frankfurt, Düsseldorf, Bern og København ble de greske ambassadene okkupert. Også ved FN-bygningen i Geneve trengte 40 kurdere seg inn, opplyste sveitsisk politi.

I København ble 48 personer arrestert da de forsøkte å ta seg inn i ambassadebygningen tidlig i morges. En kvinne ble livstruende skadd da hun satte fyr på seg selv under aksjonen, opplyste dansk politi. I Hamburg samlet 60 demonstranter seg utenfor konsulatet, og noen av dem truet med å følge den unge kurdiske kvinnens eksempel.

Alvorlig

I Aten satte to kurdiske demonstranter fyr på seg selv utenfor den greske nasjonalforsamlingen i går, i protest mot at Öcalan nektes politisk asyl i Hellas. Mennene overlevde, men den ene ble alvorlig forbrent.

Öcalan er den mest ettersøkte mann i Tyrkia. Han er et nasjonalpolitisk symbol for mange kurdere og leder for PKK, som den tyrkiske hær fører krig mot.

Det er uklart når kurderlederen kom til Kenya. Den flyktende Öcalan sa i helga at han har søkt asyl i Hellas og Russland, foruten Italia, som han ble utvist fra 16. januar. Öcalan ble nektet innreise til Nederland i begynnelsen av februar, og siden da har ingen visst hvor han befant seg.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media