Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Öcalan lurt av mobilen

PKK-leder Abdullah Öcalan var for prateglad. Internasjonal etteretning sporet ham opp via mobiltelefonen og ga opplysningene til Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to måneder klarte kurderlederen å snike seg unna tyrkiske myndigheter som drev klappjakt på ham, skriver Aftonbladet.

Det eneste svake punktet var mobiltelefonen: CIA og Israel skygget Öcalans planer via opphold i Roma, Minsk, Aten, Korfu, Kreta, St. Petersburg og Novgorod. Hvert eneste asylavslag ble notert og sendt til Istanbul.

- I stedet for å gjemme seg begynte han å ringe verden rundt fra mobiltelefonen, forklarer den greske utenriksministeren Theodoros Pangalos.

Telefonovervåkingen som felte Öcalan er USAs eget gigantprosjekt 'Echelon'. Sammen med Storbritannia, New Zealand og Israel kan USA overvåke all telefontrafikk som går via kabler i Atlanterhavet og satelitter.

Til slutt var det den israelske etteretningen som avslørte PKK-lederen flyktplaner til Tyrkias sikkerhetstjeneste MIT. Öcalan ble pågrepet i Kenya på vei til flyplassen.

For tiden er kurderlederen fengslet i Tyrkia i påvente av en rettsak mot ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media