Öcalan under tortur?

Den kurdiske opprørslederen Abdallah Öcalan sitter nå i avhør på den tyrkiske fengselsøya Imali. Tyrkiske myndigheter nekter å svare norsk UD om han blir utsatt for tortur bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingen vet sikkert hva som foregår på Imali akkurat nå. Öcalan har ikke fått lov til å kontakte advokat etter pågripelsen, og det fryktes at han blir torturert.

- Utenriksdepartementet har gjentatte ganger henvendt seg til Tyrkia for å be om en rettferdig rettergang. Tyrkiske myndighter har imidlertid ikke svart på disse henvendelsene, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i Utenriksdepartementet .

Overgrep

Tyrkia har et slett rulleblad i menneskerettighetsspørsmål, noe som blant annet har fått konsekvenser for landets søknad om opptak i EU. Elektrosjokk i hender, føtter og kjønnsorganer er beregnet på å påføre maksimal smerte uten å forårsake dødsfall. Dette framgår av en rapport fra den anerkjente britiske organisasjonen Den medisinske stiftelsen for omsorg for torturofre. Rapporten er basert på en undersøkelse av 78 pasienter fra Tyrkia i 1997 og 1998. Bare 15 av disse ble tiltalt for lovbrudd etter torturen.

- De siste bildene av Öcalan viser en mann som tydelig har vært utsatt for nedverdigende behandling, sier organisasjonens pressetalsmann, Andrew Hogg. Dette lover ikke godt for den videre bahandlingen av kurderlederen.

Torturert?

Muligheten for at Öcalan blir utsatt for tortur er høyst til stede, men det er også forhold som taler mot.

- Det å hindre innsyn i en sak er den første forutsetning for å torturere folk. Vi vet at tortur er bvanlig under forhør av varetektsfengslede i Tyrkia. På den annen side ligger det en viss beskyttelse i den voldsomme oppmerksomheten Öcalan er gjenstand for, sier pressetalsmann John Peder Ægenes fra Amnesty Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer