SEKS ÅR: Det er seks år siden Felipe Calderón ble valgt til president og erklærte krig mot landets mektige narkotikakarteller. Foto: AFP PHOTO / PRESIDENCIA
SEKS ÅR: Det er seks år siden Felipe Calderón ble valgt til president og erklærte krig mot landets mektige narkotikakarteller. Foto: AFP PHOTO / PRESIDENCIAVis mer

Calderón: - Umulig å stoppe narkotikatrafikken

Har den avtroppende mexicanske presidenten mistet troen på sin egen krig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har snart gått seks år siden den mexicanske presidenten Felipe Calderón erklærte full krig mot landets mektige narkotikakarteller.

Om kort tid tar den nyvalgte Enrique Peña Nieto over presidentstolen, men Calderón tror ikke han har en lett oppgave i møte - det kan nemlig virke som han har mistet troen på «narkokrigen» han selv hadde så sterk tro på da han tok over i 2007.

- Er det fortsatt narkotika i Ciudad Juarez? Ja, selvfølgelig, men det har heller aldri vært målet med sikkerhetstrategien å få slutt på noe som umulig kan stoppes, nemlig bruken av narkotika og narkotikatrafikken, sier han i et intervju med The Economist.

NARKOBARONER: En rekke narkobaroner og kartelledere har blitt pågrepet i løpet av den såkalte krigen mot narkotika de siste seks årene. Her viser mexicanske marinesoldater fram Mario Cardenas Guillen, også kalt «El Gordo» eller «El M-1» fra Gulf-kartellet i september i år. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix
NARKOBARONER: En rekke narkobaroner og kartelledere har blitt pågrepet i løpet av den såkalte krigen mot narkotika de siste seks årene. Her viser mexicanske marinesoldater fram Mario Cardenas Guillen, også kalt «El Gordo» eller «El M-1» fra Gulf-kartellet i september i år. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Calderón mener land med innbyggere som bruker narkotika bør finne måter å hindre at pengene deres havner i hendene på kriminelle i Latin-Amerika.

Moralsk ansvar - Enten må USA og landets innbyggere, regjering og kongress bestemme for for å drastisk redusere sitt narkotikabruk, eller så må de i det minste ha det moralske ansvaret for å redusere flyten av penger til Mexico, som havner i hendene på kriminelle, sier Calderón.

- Hvis de vil fortsette å ta masse narkotika, må de gjerne gjøre det for min del. Jeg er ikke enig i det, men det er deres avgjørelse, som forbrukere og samfunn. Hva jeg ikke aksepterer er at de fortsetter å sende pengene sine til drapsmenn, fortsetter han.

Å stoppe, eller i det hele tatt å redusere, narkotikabruken har så langt vist seg å være umulig. Flere mener det heller er på tide å se på hvordan denne bruken og salget kan gjøres mindre skadelig for samfunnet.

Både Juan Manuel Santos og Otto Pérez Molina, presidenter i henholdsvis Colombia og Guatemala, ønsker nå å revurdere narkotikapolitikken.

Ny president Om kun får dager innsettes Enrique Peña Nieto fra PRI (Partido Revolucionario Institucional) som Mexicos president. PRI styrte Mexico i hele 71 år før Vincente Fox fra PRD ble valgt i 2000.

Nobelprisvinner i litteratur, Mario Vargas Llosa, har gitt PRI-partiets styring tilnavnet «det perfekte diktatur».

Nieto har ikke gitt uttrykk for at han ønsker å trappe ned den såkalte krigen mot narkotika, selv om mange mexicanere gir uttrykk for at de er lei volden. Mange

«For å bygge en bedre fremtid for våre to land, må vi fortsette å styrke og utvide våre dype økonomiske, sosiale og kulturelle bånd. Det er feil å begrense vårt bilaterale forhold til narkotika- og sikkerhetsbekymringer», skriver Peña Nieto i en kronikk i Washington Post i dag.

«Våre felles interesser er for store og kompliserte til å begrenses på denne kortsiktige måten. Når jeg møter president Obama tirsdag - bare dager før jeg innsettes som president - vil jeg diskutere hvordan vi på best mulig måte kan omorganisere våre felles prioriteringer. Vår agenda påvirker tross alt millioner av innbyggere i begge land».

Langvarig problem Problemene knyttet til narkotika i Mexico er langt fra noe nytt fenomen, og har eksistert lenge før den såkalte «krigen mot narkotika» begynte.

Under andre verdenskrig tok kriminelle gjenger over dyrkingen av valmuer til morfin som tidligere hadde vært sponset av amerikanske myndigheter, og narkotikasmuglingen fra Mexico begynte for alvor.

TAR OVER: Enrique Peña Nieto ble valgt til Mexicos nye president i juli. Foto: Prensa EPN / EPA / NTB Scanpix
TAR OVER: Enrique Peña Nieto ble valgt til Mexicos nye president i juli. Foto: Prensa EPN / EPA / NTB Scanpix Vis mer

På 70-tallet ekspanderte dyrkingen av marihuana, og mexicanske smuglere opparbeidet seg stor makt i flere områder av landet. Samtidig økte også etterspørselen etter kokain i USA, og narkotika var i ferd med å bli et av de største samfunnsproblemene i landet.

Narkotikakartellenes rikdom avhenger av etterspørselen i USA, og til tross for strengere narkotikapolitikk og sterkt bevoktede grenser, finner smuglerne stadig nye veier og måter å få narkotikaen over grensen på.

Over 55 000 døde Det var president Vincente Fox (2000-2006) som først sendte tropper til Nuevo Laredo i staten Tamaulipas for å bekjempe kartellene. De velorganiserte og mannsterke kartellene svarte imidlertid med samme mynt.

Siden Calderón tok over i 2006 har over 55 000 mennesker blitt ofre for narkotikarelatert vold. Flere politisjefer og ordførere har blitt likvidert, og USA har vurdert å sette inn egne tropper i landet.

MAKABERT: Over 55 000 er drept i narkotikarelatert vold siden 2006, og ofte er likene mishandlet og ødelagt. I mai i år ble ni døde menn funnet hengende fra en bro i Nuevo Laredo. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
MAKABERT: Over 55 000 er drept i narkotikarelatert vold siden 2006, og ofte er likene mishandlet og ødelagt. I mai i år ble ni døde menn funnet hengende fra en bro i Nuevo Laredo. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

En av de største massedrapene ble oppdaget da politiet i august 2010 fant 72 lik på en gård ved byen San Fernando i delstaten Tamaulipas nordøst i Mexico. 14 av dem var kvinner.

I november 2011 ble 26 lik funnet i tre biler ved monumentet Tusenårsbuen i hjertet av Mexicos nest største by. Ifølge lokal presse ble det funnet en beskjed sammen med likene fra narkotikabanden Zetas.

SKILLES MED GJERDE: Barn og voksne koser seg på stranda på den mexicanske siden av Border Field State Park-gjerdet, som skiller San Diego og Tijuana. Avtroppende president Felipe Calderón mener USA må ta mer ansvar for at pengene som brukes på narkotika i USA ikke havner i hendene på kriminelle i Mexico. Foto: Frederic J. Brown / AFP Photo / NTB Scanpix
SKILLES MED GJERDE: Barn og voksne koser seg på stranda på den mexicanske siden av Border Field State Park-gjerdet, som skiller San Diego og Tijuana. Avtroppende president Felipe Calderón mener USA må ta mer ansvar for at pengene som brukes på narkotika i USA ikke havner i hendene på kriminelle i Mexico. Foto: Frederic J. Brown / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer