Calderon tatt i ed i Mexico

Store demonstrasjoner og protester fra landets venstreopposisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felipe Calderon er formelt tatt i ed som Mexicos nye president, til tross for store demonstrasjoner og protester fra landets venstreopposisjon.

Edsavleggelsen ble gjennomført selv om det var store demonstrasjoner, protester og slåsskamp i forkant av innsettelsesseremonien fredag.

I en kort seremoni i nasjonalforsamlingen avla Calderon ed og mottok symbolet på presidentembetet - et skulderbånd - fra avtroppende president Vincente Fox. Innsettelsesseremonien var kortere enn vanlig, og talen som nye presidenter normalt holder etter edsavleggelsen, ble kuttet ut. Slåsskamp

Bare timer før Calderon skulle tas i ed brøt det ut regelrett slåsskamp i den meksikanske nasjonalforsamlingen. Flere titall rivaliserende folkevalgte gikk løs på hverandre med knyttnevene mens stolene fløy veggimellom.

Også utenfor forsamlingslokalet var det protester og demonstrasjoner, og Calderons motstandere hadde varslet på forhånd at de ville forsøke å blokkere innsettelsesseremonien i nasjonalforsamlingen.

De bygde blant annet barrikader av stoler for å stenge hoveddørene inn til nasjonalforsamlingen.

- Calderon kommer ikke inn her. Vi kommer til å stanse ham, sa Adriana Diaz.

- Han kommer ikke inn hovedinngangen. Tyver kommer inn gjennom bakdøra, fortsatte Diaz.

KTANGEL OVER PREESIDENTEN: Venstresiden er ikke begeistret for den nye presidenten, og det kom til både muntlig og fysisk sammenstøt i Kongressen i forkant av at Calderon ble tatt i ed. Foto: SCANPIX/EPA
KTANGEL OVER PREESIDENTEN: Venstresiden er ikke begeistret for den nye presidenten, og det kom til både muntlig og fysisk sammenstøt i Kongressen i forkant av at Calderon ble tatt i ed. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Allerede natt til fredag forsøkte Calderon å ta over etter sin forgjenger og partifelle Vincente Fox i en lukket, men TV-overført, seremoni i presidentpalasset. Den uventede seremonien var et forsøkt på å unngå bråk med Calderons motstandere på venstresiden.

Men ifølge Mexicos grunnlov måtte han også tas i ed under den offisielle innsettelsesseremonien i nasjonalforsamlingen fredag.Godtar ikke valgresultatet

Det har vært spent i Mexico siden Calderon fra det konservative partiet PAN ble utropt til vinner i presidentvalget i juli, etter å ha fått mindre enn 1 prosent flere stemmer enn venstresidens kandidat, Andres Manuel Lopez Obrador fra PRD.

Landets venstreopposisjon godtar ikke valgresultatet, og hevder Calderon fusket seg til valgseier.

Lopez Obrador har samlet flere hundre tusen tilhengere i gatedemonstrasjoner mot valget, og han har erklært seg selv som Mexicos virkelige president.

Fredag var tusenvis av Lopez Obradors tilhengere samlet i hovedstaden.

(NTB)

TATT I ED: Felipe Calderon er Mexicos nye president.