Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

California: - Slutt nå!

Staten California med sterk dampeadvarsel.

DAMPING: Delstaten California oppfordrer sine innbyggere til å slutte med damping. Foto: EVA HAMBACH / AFP / NTB scanpix
DAMPING: Delstaten California oppfordrer sine innbyggere til å slutte med damping. Foto: EVA HAMBACH / AFP / NTB scanpix Vis mer

Californias helsedepartement har kommet med en glassklar advarsel til sine innbyggere:

Ikke damp!

Rådet kommer i kjølvannet av flere meldinger om alvorlige, sjeldne og uforklarlige respiratoriske sykdommer som har rammet storforbrukere av e-sigaretten den siste tida.

I USA har rundt 530 personer blitt diagnostisert med lungeproblemer etter å ha brukt e-sigaretter, og åtte har mistet livet.

I California har 90 personer blitt innlagt på sykehus med «alvorlige pusteproblemer og lungeskade».

- Noe vi aldri har sett før

Helsedepartementet sier at omtrent samtlige av personene som har fått lungeskade av damping har oppgitt at de brukte cannabisprodukter, mens noen få har sagt at de bare dampet nikotin.

Eksplosjonen i sykdomstilfeller som kan knyttes til damping, fikk helsedepartementet til å sende ut advarselen i dag.

«Helsedepartementet i California har i dag utstedt et helseråd der de oppfordrer alle til å holde seg unna damping, uavhengig av hva eller hvordan de damper, fram til etterforskningen er ferdig», heter det i pressemeldingen.

- Vi ser noe vi aldri har sett før. Det er mange ukjente faktorer på nåværende tidspunkt, og fordi vi ikke vet hva som er årsaken, anbefaler vi konsumenter om å holde seg unna damping til etterforskningen har kommet i mål, sier Charity Dean i helsedepartementet.

Stanser salg

Fredag i forrige uke bestemte supermarkedkjeden Walmart seg for å stanse salget av e-sigaretter. I en uttalelse het det at de stopper salget i USA på grunn av «en økende føderal, statlig og lokal reguleringskompleksitet og usikkerheten rundt e-sigaretter», skriver NTB.

Forrige uke innførte delstatene New York og Michigan et forbud mot e-sigaretter med smak. 11. september kunngjorde Trump-administrasjonen at et likt tiltak vil bli innført også på føderalt nivå.

Norske myndigheter har så langt sagt at de ønsker å vite mer før de endrer helseråd om e-sigaretter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling