California-brannene tvinger 250.000 til å evakuere

Tusenvis av boliger kan bli flammens rov i de voldsomme brannene sør i California. Flammene har tvunget 250.000 personer til å evakuere sine hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant dem som måtte evakueres, var flere hundre pasienter ved et pleiehjem i en forstad til San Diego.

Mandag brøt det ut nye branner i delstaten California. Over 12 branner har til nå svidd av et område på vel 140.000 mål fra nord for Santa Barbara til San Diego mot grensen til Mexico.

En person har mistet livet i brannene. Fire brannmenn og minst ti andre er lagt inn på sykehus. Flere av de skadde er fotturister, men andre er ulovlige innvandrere. Minst 39 hjem er allerede ødelagt.

Myndighetene har ikke kontroll over flammene, opplyser fungerende ordfører i Malibu, Pamela Conley, ett av de hardest rammede områdene.

Dør til dør

- Vi har demmet opp for 0 prosent av brannene, vi er fullstendig prisgitt vinden, sier Conley.

- Vi er en lang vei fra å ha kontroll over brannene, sier bannsjefen i Los Angeles, Michael Freeman.

Brannmannskaper gikk mandag fra dør til dør for å advare folk mot brannene, skriver Los Angeles Times.

Ifølge Freeman kommer brannvesenet trolig ikke til å ha kontroll over brannen før tirsdag eller onsdag. Over 1.000 brannmenn kjemper mot brannene, som han ha blitt startet da en kraftledning blåste ned.


Unntakstilstand

Guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand i sju fylker i delstaten California.

I den velstående Los Angeles-forstaden Malibu, der stjernene bor, er en kirke og flere dyre hjem ødelagt av flammene, som piskes opp av kraftige vindkast i de knusktørre åssidene og dype kløftene over kysthovedveien Pacific Coast Highway. Vindkastene hadde hastigheter på opptil 120 kilometer i timen.

Blant dem som måtte rømme fra husene sine, var regissøren James Cameron og sangeren Olivia Newton-John, ifølge nettstedet TMZ.com, som følger Hollywood-kjendisene.


1.000 brannmenn

Det berømte Castle Kashan, som er et landemerke i området, brant ned til grunnen, og brannmannskapene skumla den berømte Malibu Pier, som er kjent fra TV-serien Baywatch. 1.000 brannmenn var i aksjon.

Eieren av Castle Kashan, datteren til en tidligere iransk oljeminister, forteller at hun klarte å få med seg noen få eiendeler før hun måtte flykte fra hjemmet. Men Lilly Lawrence tok tapet med fatning.

- Jeg lærte av mine foreldre at ikke jeg skulle la mine eiendeler eie meg. Sånn er det. Et hus er et hus, sier Lawrence om huset som ble lagt ut for salg i vår med en prislapp på over 90 millioner kroner.


Tørr sommer

Blant kjendisene som bor i Malibu, er Sting, Jennifer Aniston, Mel Gibson, Robert Redford, Barbra Streisand, Cher, Richard Gere, Martin Sheen, Pierce Brosnan og Whoopi Goldberg. Huset til Dreamworks-grunnleggeren Jeffrey Katzenberg skal være blant dem som er blitt flammenes rov.

California har i år vært rammet av en rekke branner etter den tørreste sommeren på mange år.
(NTB)