SNØ - I JULI Innbyggere i solskinnsstaten på USAs vestkyst er avhengig av en våt vinter for å stanse den fire år lange tørken. Forskerne tror mer på slike forhold med værfenomenet El Niño på trappene. Det oppdages blant annet da det begynte å snø nord i California midt i juli. Foto: Mono Lake Comittee
SNØ - I JULI Innbyggere i solskinnsstaten på USAs vestkyst er avhengig av en våt vinter for å stanse den fire år lange tørken. Forskerne tror mer på slike forhold med værfenomenet El Niño på trappene. Det oppdages blant annet da det begynte å snø nord i California midt i juli. Foto: Mono Lake Comittee Vis mer

California er inne i tidenes verste tørke, men plutselig dumpet snøen ned midt i juli

Merkelige værfenomener gir ekspertene håp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 15. juli dumpet det plutselig ned ti centimeter snø rundt fjellkjeden Sierra Nevada nord i den amerikanske delstaten California.

Det skjer i en periode hvor delstaten er inne i en så langt fire år lang tørke, som blir omtalt som tidenes verste. Skogbranner og vannkriger er blant de alvorlige konsekvensene av ekstremtørken.

Det er midt på sommeren, men det føles litt som vinter i California i disse dager.

- Det så ut som snø, et teppe med snø på alle veibanene. Det var skikkelig rart, sier brøytebilfører i California, John Wheeler til LA Times.

Merkelige værfenomener Snøfallet i midten av juli er én av flere merkelige værfenomener i California den siste tida som gir ekspertene håp om at tørken snart endelig kan ta slutt.

Mens hagl- og snøstormer sjeldent er noe vi ser på som en fordel her på berget, kan det bli redningen for California. Værfenomenet El Niño bygger seg nå nemlig opp og fører til kraftige endringer i været på den amerikanske vestkysten.

Mens organisasjonen Mono Lake Committee spør seg om juli er det nye januar, er de fleste ekspertene opptatt av hvor langt nord i delstaten El Niño vil ha effekt. 

Fjellene nord i California er nemlig svært viktig for ferskvannsforsyningen til den snaut 40 millioner store befolkningen i delstaten. I vinter var det rekordlave snømengder, og folk sto på ski nærmest på brun bakke. Dersom El Niño får langvarig effekt kan det imidlertid bety våtere vær, mer snø og deretter innsjøer som ikke er tørket ut.

- Dersom denne El Niñoen fortsetter og styrkes, vil det ikke overraske meg om den strekker seg enda lenger nord. Der er det større sjanse for en våt vinter, sier Mike Halpert ved klimaforskningsinstituttet NOAA til LA Times.

NASA-forsker Bill Patzert er imidlertid redd for at væøfenomenet ikke skal ta knekken på den alvorlige tørken.

- De virkelig store tilfellene av fenomenet - hvor vi ikke er ennå - kan våtlegge hele delstaten. Akkurat nå er det mulig det blir flere flommer og jordras sør i delstaten. I nord kan det fortsatt bli snønivået og nedbør under normalen. Derfor kaller jeg ikke dette en tørkeknuser ennå, sier Patzert til avisa.

Flere sommerstormer El Niñoen er altså allerede godt i gang, og forskernes teori om at denne ville komme i 2015, har altså slått til.

En opphopning av varmt vann som følge av at havstrømmene i Stillehavet snur. Vind og strøm forandrer retning slik at vinden begynner å blåse fra Asia mot Sør-Amerika, i stedet for andre veien. Det gir uvanlig vær og ofte naturkatastrofer.

For California vil fenomenet trolig en langt fuktigere sesong enn normalt.

- Det er en lovende start, sier NASAs klimaekspert Bill Patzert om stormene før han legger til at amerikanerne likevel burde være forsiktige med hva de ønsker seg.

- Etter en stor tørke kommer ofte store vannmengder, som igjen kan bety store skader, sier Patzert til Los Angeles Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer