Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

California-par luftet hunden: Fant gull verdt flere titalls millioner

- Det er som å finne skatten ved enden av regnbuen.

SKATT: Ekteparet i Nord-California hadde flaks da de oppdaget de seks krukkene med gull på sin egen eiendom. Foto: AP
SKATT: Ekteparet i Nord-California hadde flaks da de oppdaget de seks krukkene med gull på sin egen eiendom. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) For drøyt 150 år siden reiste omtrent 300 000 mennesker til delstaten California på USAs vestkyst på jakt etter gull.

Den enorme interessen for metallet skapte begrepet «gullrushet», og noen traff vel bedre enn andre i sin jakt.

Et ektepar som etter alle solemerker ikke bor i California for å finne gull, gjorde nettopp det.

60 millioner Da paret gikk tur med hunden sin på sin egne eiendom i Nord-California snublet de over en gammel krukke begravet i skyggen av et tre.

Da de begynte å utforske funnplassen, fant de 1427 gullmynter som alle var i perfekt tilstand, skriver nyhetsbyrået AP.

Myntene er datert fra 1847 til 1894, og ifølge myntekspert David Hall, som har bevist myntenes ekthet, har de heller aldri vært i sirkulasjon.

Ekspertene uttaler overfor nyhetsbyrået at normal utsalgspris trolig ville vært rundt 27 000 dollar - drøyt 160 000 kroner. Noen av myntene er imidlertid så sjeldne at de paret kan dra inn opp til én million dollar - altså seks millioner kroner - per mynt.

De anslår at samlingen til sammen kan være verdt 10 millioner dollar. I norske kroner er det drøye 60 millioner.

- Skatten ved enden av regnbuen Myntsamler Don Kagin representerer finnerne av skatten.

PERFEKTE: De amerikanske ekspertene sier at myntene var i perfekt tilstand og trolig aldri har vært i sirkulasjon. Foto: AP
PERFEKTE: De amerikanske ekspertene sier at myntene var i perfekt tilstand og trolig aldri har vært i sirkulasjon. Foto: AP Vis mer

- Jeg liker ikke å si at noe er «once-in-a-lifetime», men man får aldri igjen muligheten til å jobbe med et slikt materiale og en slik skatt. Det er som å finne skatten ved enden av regnbuen, sier han til AP.

Ekteparet har valgt å holde seg anonyme for å forhindre et nytt «gullrush» rundt eiendommen deres, samtidig som de har lyst til å leve et normal liv videre.

Ekteparet har planer om å selge mesteparten av gullet, samtidig som noen av myntene skal stilles ut.

De fleste av myntene skal ha blitt støpt i San Francisco, men noen av myntene skal også ha kommet hele veien fra delstaten Georgia, ifølge Kagin.

60 MILLIONER: Ekspertene anslår at skatten er verdt rundt 60 millioner kroner. Ekteparet har planer om å selge myntene. Foto: AP
60 MILLIONER: Ekspertene anslår at skatten er verdt rundt 60 millioner kroner. Ekteparet har planer om å selge myntene. Foto: AP Vis mer
Hele Norges coronakart