California setter en stopper for Seaworlds avl av spekkhoggere i fangenskap

Men godkjenner kjedens storstilte akvariumsutvidelse i San Diego - til dyrevernernes store glede.

 HAR FÅTT NEI:  SeaWorld-kjeden har fått nei til å avle spekkhoggere i fangenskap i California etter en rekke anklager mot kjedens behandling av dyrene. Dette bildet ble tatt i november 2006 og viser trener Ken Peters som observerer en av SeaWorlds hvaler under et show. Samme år ble Peters angrepet under arbeid med spekkhoggerne.  Foto: Bizuayehu Tesfaye/AP Photo
HAR FÅTT NEI: SeaWorld-kjeden har fått nei til å avle spekkhoggere i fangenskap i California etter en rekke anklager mot kjedens behandling av dyrene. Dette bildet ble tatt i november 2006 og viser trener Ken Peters som observerer en av SeaWorlds hvaler under et show. Samme år ble Peters angrepet under arbeid med spekkhoggerne. Foto: Bizuayehu Tesfaye/AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vannparkkjeden SeaWorld har i løpet av den siste tiden blitt sentrum for oppmerksomheten til dyrevernere verden over.

Dette blant annet grunnet dokumentaren «Blackfish» fra 2013 der forholdene som SeaWorlds spekkhoggere lever i ble satt under lupen og satt i sammenheng med døden til Dawn Brancheau.

Brancheau, en dyrevokter i vannparken, druknet etter å ha blitt dratt under vann av en spekkhogger i 2010.

Jubel fra dyrevernere Nå feirer amerikanske aktivister at California, der kjeden har en park i storbyen San Diego, har bannlyst avl av pattedyret i vannparker, skriver Guardian.

- Denne avgjørelsen sikrer at spekkhoggerne fra nå av ikke vil bli dømt til et liv i ensomhet, omsorgssvikt og lidelse, skriver den Virginia-baserte organisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) i en pressemelding.

Loven inkluderer også kunstig inseminering av dyrene

Den kommer sammen med Californias kystkommisjons godkjenning av SeaWorlds planer til 100 millioner dollar om å utvide tankene som San Diego-parkens spekkhoggere lever i.

- Avl er en grunnleggende rettighet For øyeblikket er det elleve spekkhoggere i parken, og PETA har uttalt at de håper at dette blir SeaWorlds siste spekkhoggere i staten.

SeaWorld, som ikke har fanget en vill spekkhogger på 30 år, er på sin side skuffet over kommisjonens avgjørelse.

- Avl er en grunnleggende  og naturlig del av dyrenes liv og vi ser på beslutningen om å nekte spekkhoggerne denne rettigheten som umenneskelig, skriver vannparkens ledelse ifølge Guardian.

SeaWorld vurderer å droppe utvidelsen Avisa skriver videre at avlsnekten har ført til usikkerhet om hvorvidt SeaWorld kommer til å gjennomføre den planlagte utvidelsen.

Kjeden har, ifølge Guardian, slitt med synkende billettsalg i etterkant av Blackfish-dokumentaren.

Den omtalte publikumssvikten kommer på tross av at SeaWorld har avfeid anklagene om at de doper ned spekkhoggerne og behandler dem på en måte som bryter med dyrenes naturlige instinkter.

Uenighet om dyras velferd Dette budskapet gjentok kjeden også under høringen med kommisjonen.

- Vi bryr oss om disse dyrene. At hvalenes interesser blir ivaretatt er også våre interesser, skal SeaWorld-veterinær Hendrik Nollens ha sagt, ifølge Guardian.

Likevel ga kommisjonen medhold til kommisjonsmedlem Dayna Bochcos forslag om å kriminalisere avlen av spekkhoggere i fangenskap.

- De hører ikke hjemme i fangenskap, sa Bochco ifølge Guardian.

Avgjørelsen vil ikke gjelde SeaWorlds parker utenfor California.