Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

California snart bankerott

Californias en gang så bærekraftige økonomi er i ferd med å rase sammen som et korthus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre år siden kunne staten California skilte med et overskudd på 9 milliarder dollar. I dag beskriver knallrøde tall et historisk underskudd på 38 milliarder, melder Washingtonpost.com. Underskuddet overstiger alle andre staters (minus New Yorks) årlige forbruk.

Californierne er engstelige. Sykehjemmene mister så mye statlig støtte at de står i fare for å måtte stenge eller redusere tilbudet betraktelig. Det samme gjelder skoler. Så mange som 30 000 arbeidstakere kan vente seg varsler om oppsigelser i stedet for lønnsforhøyelse i år.

Underskuddet kommer hovedsakelig som følge av de økonomiske nedgangstidene i USA den siste tida. Silicon Valley, Californias mest lønnsomme område, er spesielt utsatt.

Demokratene vil styrke økonomien gjennom økte skatter. Republikanerne mener økte skatter vil skade Californias svekkede økonomi ytterligere, og kritiserer guvernør Gray Davis for å styre skuta rett mot skjæret. De mener løsningen ligger i å kutte statens forbruk, og nekter å føye seg.

- Davis og hans allierte har fått i gjennom de siste tre budsjettene som de ville, og vi er nær konkurs, sier James L. Brulte, republikanernes leder i Senatet.

- Noen må si ifra at nok er nok, og det er det republikanerne i California nå gjør, sier Brulte. Forhandlingene er blitt desto mer komplisert og bitre som følge av republikansk-ledet kampanje med mål å fordrive Davis.

Nå er tida knapp. Og tid er penger. Kommer det ikke til et kompromiss innen midnatt, må det kuttes milliarder av dollar. Med de følger det får for alle. Staten California kan være bankerott innen august.

Staten California har blant annet lånt 11 milliarder og gjennomført enorme kutt for å prøve å klare seg gjennom sommeren. Her et bilde fra kraftkrisen i 2001, hvor deler av California var mørklagt.
MINDRE POP: Maktkamp og tautrekking mellom republikanere og demokrater har ikke gjort budsjettarbeidet enklere. Målinger viser at guvernør Gray Davis støtte i befolkningen har sunket med 25 prosent, og at to tredjedeler av velgerne er misfornøyde med styresmaktene. <P>