Californias ikoniske giganttrær har stått her i hundrevis av år, nå dør de

Tettheten av store trær er halvert siden 30-tallet.

FÆRRE STORE TRÆR:  Her står en kvinne ved siden av gigantiske Sequoia National Park i California. Redwood-trærne i disse områdene er verdens største, noen over 80 meter høye, men ny forskning viser at antallet giganttrær synker drastisk i delstaten. Foto: Mark Ralston / AFP Photo / NTB Scanpix
FÆRRE STORE TRÆR: Her står en kvinne ved siden av gigantiske Sequoia National Park i California. Redwood-trærne i disse områdene er verdens største, noen over 80 meter høye, men ny forskning viser at antallet giganttrær synker drastisk i delstaten. Foto: Mark Ralston / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): California er kjent for sine gigantiske redwood-trær, som er blant verdens høyeste og mest spektakulære. Men siden 1930 er tettheten av slike og andre ikoniske giganttrær så mye som halvert, ifølge en forskningsrapport i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.

- Det er bekymringsfullt at de ser såpass store enderinger i økosystemet som trolig er et resultat av endret klima. Og når vi forestiller oss de store endringene i klimaet som vi kan få de åra som kommer, så kan vi jo få veldig store endringer i økosystemet, sier avdelingsdirektør Rasmus Astrup på avdeling for skogressurser på Ås.

Drastisk nedgang Studien sammenliknet data som ble samlet inn på 1920- og 30-tallet med nye tall fra amerikanske skogvoktere. Og de viste en dramatisk nedgang i antall store trær, som de definerer som trær med en stamme bredere enn 61 centimeter i diameter (målt i brysthøyde). 

Rundt fjellområdene i Sør-California så de at tettheten av store trær har gått ned med 30 prosent. I høylandet Sierra Nevada og fjellområdene langs kysten og i Nord-California, så hadde det gått ned med 50 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer