Californias ikoniske giganttrær har stått her i hundrevis av år, nå dør de

Tettheten av store trær er halvert siden 30-tallet.

FÆRRE STORE TRÆR:  Her står en kvinne ved siden av gigantiske Sequoia National Park i California. Redwood-trærne i disse områdene er verdens største, noen over 80 meter høye, men ny forskning viser at antallet giganttrær synker drastisk i delstaten. Foto: Mark Ralston / AFP Photo / NTB Scanpix
FÆRRE STORE TRÆR: Her står en kvinne ved siden av gigantiske Sequoia National Park i California. Redwood-trærne i disse områdene er verdens største, noen over 80 meter høye, men ny forskning viser at antallet giganttrær synker drastisk i delstaten. Foto: Mark Ralston / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): California er kjent for sine gigantiske redwood-trær, som er blant verdens høyeste og mest spektakulære. Men siden 1930 er tettheten av slike og andre ikoniske giganttrær så mye som halvert, ifølge en forskningsrapport i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.

- Det er bekymringsfullt at de ser såpass store enderinger i økosystemet som trolig er et resultat av endret klima. Og når vi forestiller oss de store endringene i klimaet som vi kan få de åra som kommer, så kan vi jo få veldig store endringer i økosystemet, sier avdelingsdirektør Rasmus Astrup på avdeling for skogressurser på Ås.

Drastisk nedgang Studien sammenliknet data som ble samlet inn på 1920- og 30-tallet med nye tall fra amerikanske skogvoktere. Og de viste en dramatisk nedgang i antall store trær, som de definerer som trær med en stamme bredere enn 61 centimeter i diameter (målt i brysthøyde). 

Rundt fjellområdene i Sør-California så de at tettheten av store trær har gått ned med 30 prosent. I høylandet Sierra Nevada og fjellområdene langs kysten og i Nord-California, så hadde det gått ned med 50 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.