«UDYRET»: Stabssersjant Calvin Gibbs fra det amerikanske forsvaret ble i går amerikansk tid dømt til livsvarig fengsel for å ha drept afghanske sivile. Ifølge tiltalen fant militærpolitiet både fingre, tenner og et leggbein blant Gibbs eiendeler da de gjennomsøkte militærleiren på leting etter narkotika. Han forsvarte også at de kappet fingre og sparket ut tenner på ofrene og sammenlignet dette med å ta geviret av dyr man skjøt under jakt.    Foto: AP Photo/Courtroom Sketch by Peter Millett
«UDYRET»: Stabssersjant Calvin Gibbs fra det amerikanske forsvaret ble i går amerikansk tid dømt til livsvarig fengsel for å ha drept afghanske sivile. Ifølge tiltalen fant militærpolitiet både fingre, tenner og et leggbein blant Gibbs eiendeler da de gjennomsøkte militærleiren på leting etter narkotika. Han forsvarte også at de kappet fingre og sparket ut tenner på ofrene og sammenlignet dette med å ta geviret av dyr man skjøt under jakt. Foto: AP Photo/Courtroom Sketch by Peter MillettVis mer

Calvin Gibbs (26) drepte afghanere for moro skyld

Nå er stabssersjanten dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap på flere sivile i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En militærdomstol i Tacoma fant i går stabssersjant Calvin Gibbs skyldig i å ha ledet en gruppe amerikanske soldater som drepte sivile afghanere for fornøyelsens skyld, i et såkalt «Kill team».  

- Han forrådte sitt folk og sin egen enhet. Med sitt hjemlands flagg på uniformen, forrådte han også sitt land, slo aktor fast i sin sluttprosedyre for militærdomstolen som fant Gibbs skyldig i alle de 15 tiltalepunktene.  

Gibbs er den høyest rangerte soldaten i USA som blir dømt for drap, skriver BBC

Kappet fingre Tiltalen mot den 26 år gamle stabssersjanten lød blant annet på tre tilfeller av overlagt drap. Gibbs ble også funnet skyldig i å ha plantet våpen på de døde for å framstille dem som opprørere, og for å ha kappet fingre og sparket ut tenner for å ha som trofeer. 

De amerikanske soldatene tok også bilder der de poserte ved siden av likene, og disse ble lagt fram som bevismateriale.  

Forsvarerne lyktes imidlertid med å unngå at Gibbs fikk livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse, noe han dermed kan søke om etter ti års soning.

Han har alt sittet halvannet år i varetekt og denne tiden vil bli trukket fra. 

La kortene på bordet   Drapene fant sted i Kandahar-provinsen sør i Afghanistan mellom januar og mai i fjor, og flere av soldatene i Gibbs' enhet har tidligere lagt kortene på bordet og fortalt om ugjerningene de deltok i.  

En av soldatene, 23 år gamle Jeremy Morlock ble dømt til 24 års fengsel tidligere i år. 

24 ÅRS FENGSEL: 23 år gamle Jeremy Morlock er tidligere idømt 24 års fengsel for å ha drept afghanske sivile i Afghanistan. Han var en del av det såkalte «Kill team», som drepte afghanere for moro skyld. Foto: AFP PHOTO / US ARMY
24 ÅRS FENGSEL: 23 år gamle Jeremy Morlock er tidligere idømt 24 års fengsel for å ha drept afghanske sivile i Afghanistan. Han var en del av det såkalte «Kill team», som drepte afghanere for moro skyld. Foto: AFP PHOTO / US ARMY Vis mer

Under denne rettssaken forklarte han at da Gibbs ble en del av troppen i 2010, begynte han umiddelbart å snakke om hvordan man kunne drepe sivile - og hvor enkelt det ville være å slippe unna med det.  

Han forklarte også at Gibbs brukte granater mot to av sine ofre, og at han plasserte en AK-47 ved et annet offer for at det skulle se ut som om ofret var bevæpnet.  

Flere andre har fått kortere straffer etter å ha vitnet mot Gibbs og tilstått hvilke ugjerninger de deltok i.  

En av disse var brigademedlem Adam Winfield. Da den første afghanske sivile ble drept, fortalte han dette til sine foreldre - og varslet dem om at flere drap ville komme.  

Hans far ringte inn og rapporterte dette til en sersjant på den amerikanske basen hvor brigaden holdt til, men ingenting skjedde.   Winfield erklærte seg i går skyldig for å ha deltatt i et av de siste drapene.

I sin vitneforklaring fortalte Winfield at han var redd Giggs ville drepe ham hvis han ikke deltok i volden.  

- Sersjant Gibbs hadde karisma, han hadde denne «følg-etter-meg»-personligheten. Men det var bare tøys og tull, han hadde sitt eget mål: drap og fordervelse, sa aktor Robert Stelle, i sin sluttprosedyre. 

«Udyr» Gibbs hevdet i retten at drapene ikke var overlagte, men et resultat av ordinære kamphandlinger. Han forsvarte også at de kappet fingre og sparket ut tenner på ofrene og sammenliknet dette med å ta geviret av dyr man skjøt under jakt.  

REDUSERT STRAFF: 23 år gamle Adam Winfield erklærte seg skyldig for drap på afghanske sivile. I sin forklaring sa han at han trodde Gibbs ville drepe han, hvis han ikke deltok i volden. Winfield fikk redusert straff. Foto: AFP PHOTO / US ARMY
REDUSERT STRAFF: 23 år gamle Adam Winfield erklærte seg skyldig for drap på afghanske sivile. I sin forklaring sa han at han trodde Gibbs ville drepe han, hvis han ikke deltok i volden. Winfield fikk redusert straff. Foto: AFP PHOTO / US ARMY Vis mer

- I mitt hode, så var d et som å ta geviret av en hjort du har skutt ... Du må avfinne deg med de tingene du gjør, sa han i retten.  

Gibbs forsvarere forsøkte også å overbevise retten om at de tre andre i saken som erklærte seg skyldig, hadde sammensverget seg for å gi Gibbs skylda for deres handlinger. 

Forsvareren ba også juryen ta med i betraktningen at Gibbs har en sønn, Calvin Jr på tre år, og en kone, Chelsy.
- Han har hatt lang tid til å reflektere over livet sitt, hva han har gjort med det og hva han vil gjøre i framtida, sa forsvarer Phillip Stackhouse, ifølge CNN.  

Men det hjalp tilsynelatende ikke:  

Aktor betegnet under saken Gibbs som «et udyr», og militærdomstolen avviste helt stabssersjantens forsøket på å skjønnmale sin egen oppførsel. 

Fant fingre, tenner, leggbein Saken begynte å rulle da 5th Stryker Brigade, som Gibbs var en del av, var under etterforskning av militærpolitiet.  

Flere av soldatene i Gibbs' enhet er også dømt for hasjrøyking, og etterforskningen startet etter påstander om narkotikamisbruk.  

Troppen skal ifølge aktor ha vært «ute av kontroll»: narkotikabruk, fotografering av afghanske lik, i tillegg skal en person som anmeldte narkotikamisbruk i troppen ha blitt banket opp.  

SJU ÅR: Andrew Holmes ble i september fengslet for syv år, etter å ha erklært seg skyldig i drapet på afghanske sivile. Han var også en del av  «Kill team», ledet Calvin Gibbs. Foto: AFP PHOTO / US ARMY
SJU ÅR: Andrew Holmes ble i september fengslet for syv år, etter å ha erklært seg skyldig i drapet på afghanske sivile. Han var også en del av «Kill team», ledet Calvin Gibbs. Foto: AFP PHOTO / US ARMY Vis mer

De fant både fingre, tenner og et leggbein blant Gibbs eiendeler da de gjennomsøkte militærleiren på leting etter narkotika.  

I alt er fem soldater tiltalt for mord, og syv andre er tiltalt for mindre alvorlige lovbrudd. De fleste har tilstått ugjerningene, og alle, foruten to, har blitt dømt.    

NTB/Dagbladet 

SAMMENSVERGELSE: Calvin Gibbs forsvarer, Phil Stackhouse, mente at flere av de andre soldatene som erklærte seg skyldig bare forsøkte å skylde på hans klient. Stackhouse mente også dommeren måtte legge vekt å at Gibbs har en tre år gammel sønn og en kone. Det hjalp imidertid ikke. Foto: AP Photo/Peter Millett
SAMMENSVERGELSE: Calvin Gibbs forsvarer, Phil Stackhouse, mente at flere av de andre soldatene som erklærte seg skyldig bare forsøkte å skylde på hans klient. Stackhouse mente også dommeren måtte legge vekt å at Gibbs har en tre år gammel sønn og en kone. Det hjalp imidertid ikke. Foto: AP Photo/Peter Millett Vis mer