Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cambridge analytica

Cambridge analytica-skandalen: Samlet data om 57 milliarder Facebook-vennskap

Forskeren mener at han blir brukt som syndebukk av Facebook og Cambridge Analytica.

SKANDALE: Facbook-sjefen Mark Zuckerberg mener at professor Aleksandr Kogan har brutt tilliten hans. / AFP PHOTO / Josh Edelson
SKANDALE: Facbook-sjefen Mark Zuckerberg mener at professor Aleksandr Kogan har brutt tilliten hans. / AFP PHOTO / Josh Edelson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Facebook har vært under hardt press etter avsløringene om at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Psykologiprofessor Aleksandr Kogan ved Cambridge-universitetet var en av dem som utviklet appen CA benyttet for å sanke personopplysninger.

- Mitt syn er at jeg i praksis blir brukt som syndebukk av både Facebook og Cambridge Analytica, sier han.

The Guardian avslører at Kogan også tidligere har fått informasjon av Facebook. Før selskapet suspenderte Aleksandr Kogan fra sin plattform, skal Facebook ha hatt et nært forhold til professoren, som ga ham tilgang til et anonymisert datasett på 57 milliarder Facebook-vennskap.

- Antyder et betrodd partnerskap
Dataene fra «ethvert vennskap opprettet i 2011 i hvert land i verden» fikk Kogans laboratorium ved universitetet i Cambridge for en studie på internasjonale vennskap. Studien ble publisert i 2015.

To Facebook-ansatte var medforfattere i studien, ved siden av forskere fra Cambridge, Harvard og Berkeley. Kogan publiserte under navnet Aleksandr Specter på denne tiden.

En pressemelding fra Universitetet i Cambridge bemerker at studien var den første produksjonen av pågående forskingssamarbeid mellom Specter og Facebook.

- Det store volumet av 57 milliarder vennskap innebærer et pre-eksisterende forhold, sier Jonathan Albright, forskningsdirektør ved Tow Center for Digital journalistikk ved Colombia University.

- Det er ikke vanlig for Facebook å dele denne typen data. Det antyder et betrodd partnerskap mellom Kogan/Specter og Facebook, sier han ifølge The Guardian.

Et tillitsbrudd
Facebook bagatelliserte betydningen av datainnsamlingen, som skal ha blitt delt med Kogan i 2013.

- Dataene som ble delt var bokstavelig talt tall - antall vennskap som ble inngått mellom land. Det var ikke noe personlig identifiserbar informasjon inkludert i disse dataene, sier Christine Chen, talskvinne for Facebook.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer

Hun forteller at selskapet endte sitt arbeidsforhold med Kogan etter de fikk vite at «han krenket Facebooks servicevilkår for sitt urelaterte arbeid som Facebook-apputvikler».

Ifølge Facebook ble misbruken av dataene oppdaget i desember 2015, da The Guardian avslørte at informasjonen hadde blitt brukt av Cambridge Analytica.

16. mars suspenderte Facebook kontoen til Kogan, og kom med en uttalelse om at Kogan løy til selskapet og karakteriserte hans aktiviteter som en svindel. Onsdag, i sin første offentlige uttalelse om saken, omtalte Facebook-sjefen Mark Zuckerberg Kogans handlinger som et tillitsbrudd.

Facebook har ikke forklart hvordan selskapet fikk et så nært forhold til Kogan at selskapet var med på å skrive forskningsartikler med ham, eller hvorfor selskapet først nå informerer brukerne om at deres personlige informasjon ble feilaktig
delt.

Syndebukk
Kogan mener at han blir brukt som syndebukk av Facebook og Cambridge Analytica.

Datainnsamlingen som resulterte i Kogans suspensjon ble gjennomført av Global Science Research (GSR), et selskap han grunnla i mai 2014 med en annen forsker ved Cambridge: Joseph Chancellor. Han er for tiden ansatt av Facebook.

Mellom juni og august 2014 betalte GSR opp mot 270 000 personer for å bruke deres spørsmålsapp som høstet data fra sine egne Facebook-profiler og deres venners, noe som resulterte i et datasett på mer enn 50 millioner brukere.

Dataene ble deretter gitt til Cambridge Analytica.


Kogan skulle bare bruke informasjonen for akademiske formål, og dermed er dette et brudd på avtalen med Facebook

Professoren har forklart at appen ble laget i 2013 for akademiske formål, og at den ble brukt til flere studier. Etter at han opprettet GSR, overførte han appen til selskapet. Han forandret navnet, logoen, beskrivelsen, i tillegg til vilkår og betingelser.

- Facebook viste aldri bekymringer
- Vi gjorde det klart at appen var for kommersielt bruk, vi nevnte aldri akademisk research eller universitetet i Cambridge. Vi gjorde det klart at brukerne ga oss retten til å bruke dataene i bredt omfang, inkludert salg og lisensiering av dataene, hevder Kogan i en e-post sendt til sine kolleger ved universitetet.

Endringene ble gjort på appens plattform, og dermed skal Facebook ha hatt full mulighet til å vurdere innholdet i programmet og ta opp problemer.

- Facebook viste aldri bekymringer om noen av disse endringene, skriver Kogan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!