SIER BÅDE JA OG NEI : Storbritannias statsminister David Cameron holdt sin lenge varslede EU-tale i London i går. Foto:  (AP Photo/Matt Dunham)
SIER BÅDE JA OG NEI : Storbritannias statsminister David Cameron holdt sin lenge varslede EU-tale i London i går. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)Vis mer

Cameron åpner for å gå ut av EU

Storbritannias statsminister David Cameron lovte i formiddag britene en folkeavstemning om EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet har lenge vært annonsert, og Cameron vil bruke folkeavstemningen til å prøve å reforhandle noen av medlemskapsbetingelsene. Folkeavstemningen vil ikke komme før etter neste parlamentsvalg, som må holdes før mai 2015.

Splittet parti
- Det er på tide at det britiske folket får si sitt. Det er på tide å avgjøre det europeiske spørsmålet i britisk politikk. Jeg sier til det britiske folk; dette vil være deres avgjørelse, sier Cameron ifølge BBC.

Opposisjonen i Labour  mener en folkeavstemning om EU er en ansvarsfraskrivelse fra den konservative statsministeren, at han med sitt utspill viser seg som en svak og vaklende leder.

Grunnen til at Cameron vil ha en folkeavstemning om EU er at det konservative partiet er splittet i spørsmålet. Cameron sier selv at han er en varm tilhenger av EU, og i talen sin i City of London sa han at han vil drive valgkamp med sitt «hjerte og sin sjel» for at Storbritannia fortsatt skal være med i EU.

I EU rister man på hodet
I EU ble Camerons tale møtt med blant annet distansert ironi fra Frankrike:

- Britene har mye å bidra med i EU, men hvis de vil ut, skal vi rulle ut den røde løperen mot utgangen, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

EU-parlamentets president Martin Schulz kritiserer også Camerons tale:

- Reformer som skal gjøre samarbeidet mer effektivt og demokratisk, har grunnstøtt på motstand nettopp fra Storbritannia, sier Schulz.

Uklart mål
Det er høyest uklart hva Cameron kan få ut av sitt utspill. For det første lover han å reforhandle medlemsbetingelsene med EU før han legger forslaget fram for en folkeavstemning. For det andre må han vinne neste parlamentsvalg, noe som etter meningsmålingene ikke ser ut til å bli lett.

David Cameron sa heller ikke noe om hva det er ved dagens avtale som han vil reforhandle. Han sa heller ikke noe om hva som vil skje hvis EU slett ikke vil reforhandle noen ting.

Signalene som har kommet fra EU er nemlig ikke positive for Cameron. Der er det liten vilje til å reforhandle noe som helst.

Enveis billett
På den annen side mener Cameron at britene må være veldig forsiktige, og tenke nøye gjennom konsekvensene av et nei i en folkeavstemning.

- Hvis vi skulle forlate Den europeiske unionen så ville det bli på en enveis-billett, uten retur, sier den britiske statsministeren.

I sitt eget parti har imidlertid Cameron fått ros for sin tale. Partiet er splittet, men også tilhengere av EU mener det er et gode hvis EU-medlemskapet får større legitimitet gjennom en folkeavstemning.

De som jubler høyest over Camerons tale er imidlertid EU-motstanderne i UK Independence partry. Der gleder man seg til folkeavstemningen.

- Ånden er ute av flaska, sier patileder Nigel Farage.

- Å vinne folkeavstemningen, når og hvis den kommer, vil ikke bli lett. Men jeg føler at UKIPs arbeid starter idag, sier den profilerte EU-motstanderen.