KLAR FOR MAKT: - Vi må vente på hele resultatet. Men jeg mener det allerede er klart at Arbeiderpartiet har mistet mandatet til å lede landet vårt, sa David Cameron da han ble kunngjort som vinner av Witney valgkrets i natt. Foto: Scanpix
KLAR FOR MAKT: - Vi må vente på hele resultatet. Men jeg mener det allerede er klart at Arbeiderpartiet har mistet mandatet til å lede landet vårt, sa David Cameron da han ble kunngjort som vinner av Witney valgkrets i natt. Foto: ScanpixVis mer

Cameron fastslår at Brown er taperen

Men heller ikke De konservative har reint flertall i britenes thrillervalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): SISTE: Når stemmene i 616 av 650 valgkretser er talt opp, har De konservative vunnet 291 seter, Arbeiderpartiet 247, mens Liberaldemokratene har 51 seter så langt. Følg opptellingen av de siste valgkretsene på BBCs nettside.

Valgdagsmålingene som kom klokka 23 norsk tid i går kveld, ser ut til å holde vann.

De konservative har fått klart flest stemmer på nasjonal basis - og er også klart i føringen når det kommer til å vinne valgkretser.

Men for å få reint flertall trenger de 326 seter. Det ser det ikke ut som de skal klare.

- Brown har mistet mandatet
- Vi må vente på hele resultatet. Men jeg mener det allerede er klart at Arbeiderpartiet har mistet mandatet til å lede landet vårt, fastslo David Cameron da han i natt talte til valgkretsen som hadde gitt ham fornyet tillit i det britiske parlamentet.

- Det ser ut som vi er på vei til å vinne (fra Arbeiderpartiet, journ.anm.) flere seter enn dette partiet har gjort på 80 år, sier De konservatives leder, og fortsetter:

- Det som er klart er at landet ønsker endring. Den endringen krever nytt lederskap. Uansett hva som skjer vil vi stå klare til å gjøre alt vi kan for å bidra til å etablere dette lederskapet, bidra til å etablere en sterk, stabil, handlingsdyktig og god regjering for dette landet, sier Cameron.

Brown gir ikke opp
Det britiske arbeiderpartiet har i 13 år fylt opp så mange seter i parlamentet at de har hatt reint flertall, men det vil ikke skje denne gangen.

Men det forhindrer ikke at de vil prøve å beholde makta.

Storbritannia har ingen tradisjoner for koalisjonsforhandlinger. Sist man hadde vippeparlament — uten noe reint flertallsparti — var i 1974.

Statsminister Gordon Brown gir ikke opp håpet om at han skal kunne stige inn i 10 Downing Street også etter forhandlingene som venter.

- Utfallet er ennå ikke gitt. Min plikt overfor nasjonen når vi er ferdige med dette valget, er å gjøre mitt for at Storbritannia får en sterk, stabil og prinsippfast regjering, sa Gordon Brown da han ble kunngjort som vinner i valgkretsen Kirkcaldy og Cowdenbeath.

Brown har utspillet
Hans nære allierte, barne-, skole- og familieminister Ed Balls, svarer sånn når BBC spør om ikke De konservative — som største parti — bør ta over styringen av landet.

- Det er ikke sånn vårt system fungerer. Det første spørsmålet er om statsministeren kan danne en regjering. Og Gordon Brown er statsminister, sier Balls.

Skal han lykkes, må han ikke bare avtale med Liberaldemokratene. Han må også forhandle med flere av partiene som har vunnet spredte valgkretser — som Det skotske nasjonalpartiet og walisiske Plaid Cymru.

Disse to har styrt sammen i det skotske parlamentet i åtte år. Men Liberaldemokratene er ifølge BBC ikke interessert i å samarbeide med noen som så sterkt ønsker skotsk uavhengighet.