FRIR TIL LIBERALDEMOKRATENE: De konservatives David Cameron åpnet for å innlede regjeringssamtaler med Nick Clegg. Foto: Scanpix
FRIR TIL LIBERALDEMOKRATENE: De konservatives David Cameron åpnet for å innlede regjeringssamtaler med Nick Clegg. Foto: ScanpixVis mer

Cameron klenger seg på Clegg

Men valgvinner David Cameron sier han også kan styre landet i mindretall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En time etter at Gordon Brown brøt tausheten, og fire timer etter at Nick Clegg fridde til De konservative, var det valgvinnerens tur til å tre fram i lyset.

David Cameron sa han ønsker å komme med et stort, åpent og omfattende tilbud om regjeringssamtaler med Liberaldemokratene og Nick Clegg, etter at valgresultatet ikke endte med ett parti flertall i Storbritannia, melder Sky News.

- Det er mange saker vi og Liberaldemokratene er enige om, sa De konservatives partileder, David Cameron, under den bebudete pressekonferansen klokka halv fire i ettermiddag.

Han sa han ønsket å samarbeide i forhold til å gå løs på de store og akutte problemene - gjeldskrisa, de sosiale problemene og politiske problemer,

Vippeparlament- Uansett hvor mye stolthet vi kan ta med oss fra dette valget, må vi akseptere at vi ikke fikk flertall. Storbritannia trenger en sterk og stabil regjering. Der er i nasjonens interesse at vi kommer dit på en sikker måte, sa De konservatives partileder, David Cameron, under den bebudete pressekonferansen klokka halv fire i ettermiddag, ifølge NTB.

I dag våknet britene opp til et uavklart valgresultat, det vil si et såkalt vippeparlament. Selv om De konservative fikk flest seter i Underhuset, fikk de ikke de nødvendige 326 som kreves for å ha mer enn halvparten setene.

- Kan styre i mindretallDermed er Cameron avhengig av hjelp støtte fra Liberaldemokratene for å danne regjering. Liberaldemokratene gjorde riktig nok et langt svakere valg enn det som var spådd på forhånd.

Cameron var klar på at regjeringsspørsmålet må avklares raskt. Han utelukker ikke en mindretallsregjering, men hintet også om å invitere Nick Clegg og Liberaldemokratene inn i varmen.

- Vi skal starte samtaler med de andre partiene, men er forberedt på å vurdere andre alternativer. Det er mulig å styre med en mindretallsregjering, sa Cameron.

Clegg vil møte Cameron førstDa Clegg gikk av toget fra Sheffield, ble han møtt av et fulltallig pressekorps som ventet i spenning på hva han hadde å si.

- Jeg har lenge sagt at det partiet som får flest stemmer — selv om det ikke får flertall — har førsteretten til å forsøke å danne regjering. Enten alene eller ved å forsøke å samarbeide med andre. Jeg holder meg til det synet:

- Det er opp til De konservative å bevise at de er i stand til å klare å regjere i nasjonens interesse, sa Clegg, som hadde en skuffende valgnatt da Liberaldemokratene gjorde det langt svakere enn meningsmålingene skulle tilsi.

Da statsminister Gordon Brown holdt en tale utenfor Downing Street i ettermiddag, var det for å vise at han fortsatt er sjefen.

- Jeg følte jeg skulle gi dere min vurdering av hvor vi er. Jeg gjør dette som statsminister med en konstitusjonell plikt, for å prøve å løse situasjonen til nasjonens beste - ikke som leder av Arbeiderpartiet mindre enn én dag etter valget.

Lover tidStatsministeren gjorde det klart at han på ingen måte har gitt opp makta.

- Jeg forstår - og respekterer — Nick Clegg, og at han først vil ta kontakt med lederen av det konservative partiet.

- Clegg og Cameron skal selvsagt få lov til å bruke så mye tid som nødvendig til å diskutere. Jeg for min del vil gjøre det klart at jeg er villig til å prate med hvem som helst av partilederne. Skulle samtalene mellom Clegg og Cameron bli resultatløse, er jeg klar til å prate med Clegg.