LEGGES NED: News of the World. Foto: Matt Dunham/AP
LEGGES NED: News of the World. Foto: Matt Dunham/APVis mer

Cameron lover full oppvask

Statsminister David Cameron lover full offentlig gransking og ei ny vaktbikkje for presse og kringkasting. Og nå er hans tidligere rådgiver arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Skandalen rundt avisa News of the World, og deres telefonavlytting av tusener av personer, har fått et omfang som fikk den britiske statsministeren Davis Cameron til å gripe inn og holde en pressekonferanse i formiddag.

Han måtte svare på hvorfor han ansatte Andy Coulson som kommunikasjonssjef, etter at skandalen hadde begynt. Coulson var tideligere redaktør i skandaleavisa, og i går satt han i avhør hos politiet.

- Avgjørelsen om å ansette ham var min og bare min, og jeg tar det fulle ansvaret for det, uttalte statsminister Cameron.

Han sa han ville gi Coulson en ny sjanse, men la til:

- Den andre sjansen virket ikke.

Den britiske statsministerens tidligere pressesjef Andy Coulson er arrestert ble nettopp arrestert på mistanke om telefonavlytting.

Coulson mistenkes for å ha visst om eller å ha vært direkte involvert i den påståtte telefonhackingen mens han var redaktør. I dag kom beskjeden at søndagens utgave vil bli den siste av News of the World.

Statsministerens pressesjef Coulson var inntil januar pressesjefen til statsminister David Cameron. I dag ble han kontaktet av politiet og bedt om å møte opp på en politistasjon i London i morgen for avhør, skriver avisa.

Han gikk av som redaktør etter at reporteren Clive Goodman og privatetterforsker Glenn Mulcaire ble fengslet etter at de innrømmet telefonavlytting i 2007. Tabloidavisa har innrømmet at de har avlyttet flere kjendisers telefoner.

ARRESTERT David Camerons tidligere kommunikasjonssjef Andy Coulson er arrestert mistenkt for telefonavlytting. Foto: BEN STANSALL/AP
ARRESTERT David Camerons tidligere kommunikasjonssjef Andy Coulson er arrestert mistenkt for telefonavlytting. Foto: BEN STANSALL/AP Vis mer

The Guardian avslørte mandag at detektiver fra Scotland Yard skal ha funnet beviser på at journalister fra News of the World hacket seg inn på telefonsvareren til den savnede jenta Milly Dowler i 2002 - og slettet meldinger fra telefonsvareren hennes. Dowler ble funnet drept seks måneder seinere.

Murdoch Statsministeren uttalte seg også om en annen leder i Rupert Murdocs avis-imperium, Rebekah Brooks, som også var redaktør i News of the World mens telefon-avlyttingene fant sted. Hun er nå direktør i eierselskapet News International. Det hevdes at hun har levert inn en avskjedssøknad «og jeg ville ha innvilget den», sa Cameron. Det var et temmelig klart råd fra statsminjisteren om å gi Brooks sparken.

Statsministeren tegnet også et også et ganske pinlig bilde av samrøret mellom presse og politiske ledere, både i regjering og opposisjon.

- Partiledere var så ivrige etter å vinne støtte fra avisene at vi vendte det blinde øyet til å oppklare dette, sa Cameron.

Avslørt av Guardian Skandalen har pågått i årevis. Den er først og fremst avslørt av journalister i den kritiske avisa The Guardian. Først nå har den havnet på den politiske dagsorden.

- Men folk vil vite hvordan dette skjedde. En dommer må være lede ei uavhengig gransking for å finne ut: For det første, hvorfor den opprinnelige granskinga fra politiets side mislyktes. For det andre, hva det var som foregikk i News of the World. Og til sist, hva det var som foregikk i andre aviser. Vitner vil bli avhørt under ed og alle steiner skal vendes. Ei yttetrligere gransking, som skal begynne i sommer, skal foretas av et panel med sakkyndige som skal se på kulturen, etikken og arbeidsmetodene i den britiske pressa, sa statsminister Davis Cameron.