Cameron må skrinlegge Syria-avstemning

Statsminister David Cameron må legge på is et forslag om at Storbritannia skal slutte seg til luftangrepene mot IS-mål i Syria, skriver flere britiske aviser.

SKRINLEGGER AVSTEMNING: Statsminister David Cameron må skrinlegge planer om Syria-bombing. Foto: Stefan Wermuth/Reuters/NTB scanpix.
SKRINLEGGER AVSTEMNING: Statsminister David Cameron må skrinlegge planer om Syria-bombing. Foto: Stefan Wermuth/Reuters/NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ventet at Cameron skulle legge fram et forslag for Parlamentet senere i år om at britiske fly skulle være med på bombingen i Syria av ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

Cameron har sagt at han bare vil legge fram forslag for parlamentet dersom det blir en «oppriktig enighet» om planen. Men statsministeren kan ikke være sikker på at han får flertallet med seg, skriver avisen The Times.

Russlands militære inngripen i Syria har også vært med på å få Cameron til å legge bort planene om en avstemning, skriver avisen.

Andre gang Også avisa The Guardian skriver at Cameron nå er så nervøs for at han ikke skal få flertallet med seg, at han skrinlegger avstemningen.

Det var ventet at 20 til 30 av Labours parlamentsmedlemmer ville stemme for forslaget, mens like mange fra Camerons eget konservative parti ville stemme mot. De konservative har kun et knapt flertall på 12 i Parlamentet, og ifølge kilder i Downing Street var det nødvendig å sikre seg 40 Labour-stemmer for å være sikker på flertall i Parlamentet.

Labours nye leder Jeremy Corbyn er pasifist og kjent for sitt antikrigsengasjement, og er sterkt imot planene.

Det er andre gang Cameron lider nederlag om Syria-bombing. I 2013 stemte Parlamentet imot å være med på militæroperasjoner i Syria.

Komité advarer Oppslagene i britiske medier tirsdag kommer etter at Utenrikskomiteen i det britiske parlamentet advarer Cameron mot å slutte seg til bombingen i Syria før det foreligger en klar strategi om hvordan IS skal bli slått og det kan bli fred i landet.

- Å gjøre det militære bildet enda mer komplisert er en distraksjon fra det som må være hovedoppgaven - å få en slutt på lidelsene og slå tilbake spredningen av denne farlige og barbariske ideologien, sa komiteens leder, konservative Crispin Blunt ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den britiske regjeringen mener at det er ulogisk at Storbritannia kan være med på luftangrep i Irak, men ikke i nabolandet Syria. Storbritannia er engasjert i Irak som del av en koalisjon med 60 land.

Tidligere i år kom det meldinger om at britiske flygere var med på flyangrepene i Syria. Dokumenter den britiske gruppa Reprieve hadde fått utlevert, viste at britisk personell har vært aktive i syrisk luftrom, inkludert flygere som deltok i flyangrep.

Dette ble tilbakevist av det britiske forsvarsdepartementet, som opplyste at et mindre antall britiske militære er på plass i den USA- og canadisk-ledede operasjonen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram