Cameron ønsker demokrati og våpensalg til Egypt

Første statsbesøk til Egypt etter revolusjonen ble brukt til å promotere britisk våpenindustri. - Skamfullt, sier kritikere.

EKSPORTØR: David Cameron har høstet mye kritikk etter at han kombinerte det å prate varmt om en demokratisk utvikling i Egypt og Midtøsten med å selge våpen til dem. Foto: AP Photo/PA, Tim Ireland/Scanpix
EKSPORTØR: David Cameron har høstet mye kritikk etter at han kombinerte det å prate varmt om en demokratisk utvikling i Egypt og Midtøsten med å selge våpen til dem. Foto: AP Photo/PA, Tim Ireland/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): David Cameron er kalt «en skam» etter at han som første statsleder besøkte Egypt. Besøket var planlagt i lang tid for å promotere britisk næringsliv, men besøket handlet i all hovedsak om omveltningene som har skjedd i Egypt etter at Hosni Mubaraks regime gikk til grunne.

Dermed snakket ikke Cameron bare varmt om demokrati og reformer, men han forsøkte også å selge inn britiske våpen til den egyptiske hæren, som har lovet å styre landet i en overgangsperiode til det er blitt avholdt frie valg.

Sjefer for firmaer som BAE Systems, Qientiq og Thales var med statsministeren på tur, sammen med fem andre våpenprodusenter, skriver Daily Mail.

Kritikere reagerer sterkt på selskapet Cameron tok med seg på turen. Dette kommer på toppen av tidligere våpensalg til tvilsomme arabiske diktaturer.

- Skamfullt og upassende Daily Mail trekker fram Tony Blairs våpenavtale med Libyas Kadhafi i 2004, som først ble stoppet sist uke. I disse dager bomber diktatoren sin egen befolkning og skyter mot demonstranter - med britiske våpen. Storbritannia har, ifølge Daily Mail, solgt ammunisjon til bruk for å kontrollere demonstranter, skarpskyttergeværer og tåregass.

Samtidig som Cameron forsøkte å selge inn britiske våpen til Egypt, befant forsvarsminister Gerald Howarth seg i styrtrike Abu Dhabi, der 100 britiske firmaer deltok på en enorm forsvarsmesse for stater i Midtøsten og Nord-Afrika.

- Denne skamfulle og upassende reisten skulle vært avlyst. Det er beklagelig at David Cameron forsøker å utnytte krisen i Egypt til å promotere salg av våpen og torturinstrumenter i regionen, sier Yasmin Khan i War on Want, en organisasjon som forsøker å bekjempe fattigdom i verden, til The Independent.

Representater for fredsbevegelsen reagerer også på Camerons besøk.

- Storbritannias regjering prioriterer interessene til våpenprodusenter og gjør seg til latter når de hevder å ha en restriktiv holdning til våpensalg. Folk i Midtøsten ofrer livet i et forsøk på å få demokrati, mens Cameron og andre ministre fortsetter å selge våpen som undertrykker dem, sier Sarah Waldron i Campaign Against the Arms Trade.

Cameron: - Sjokkert Camerons regjering stoppet sist uke våpensalget til Libya, som altså inkluderte tåregass, pepperspray og gummikuler - brukt til å kue demonstranter. I Kairo i går fordømte han på det sterkeste at våpnene blir brukt til det de er laget for.

- Jeg ber dem om å stoppe undertrykkingen av opprøret. Folkets krav om demokrati, større frihet og bedre rettigheter bør bli møtt med reformer ikke undertrykkelse, sa Cameron.

- Vold er aldri svar på folks legitime krav. Hele verden er sjokkert over hvordan Libyas lederskap har slått ned opprøret.

Downing Street har gitt følgende kommentar til Daily Mail etter at de skrev om «våpenturneen» til Cameron.

- Vi har blant de strengeste reglene for våpeneksport i verden. Vi tar vårt ansvar for menneskerettighetene svært alvorlig.

LIBYA: Tony Blair og Kadhafi bekjempet terrorisme sammen i 2004. Våpenavtalen ble først fryst forrige uke, etter at Kadhafi skal ha brukt britiske våpen mot demonstranter. Foto: EPA/Scanpix
LIBYA: Tony Blair og Kadhafi bekjempet terrorisme sammen i 2004. Våpenavtalen ble først fryst forrige uke, etter at Kadhafi skal ha brukt britiske våpen mot demonstranter. Foto: EPA/Scanpix Vis mer