TAR GREP: Den britiske statsministeren David Cameron informerte i parlamentet i dag om Algerie-situasjonen. Foto: EPA/STF
TAR GREP: Den britiske statsministeren David Cameron informerte i parlamentet i dag om Algerie-situasjonen. Foto: EPA/STFVis mer

Cameron sender britisk etterretning til Algerie

Og det norske forsvaret har sendt et Hercules-fly med spesialstyrker og sanitetsfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britene tar nå ytterligere grep i et forsøk på å øve innflytelse over håndteringen av gisselkrisa på gassanlegget i In Amenas i Algerie.

Statsminister David Cameron trapper opp sin respons. En gruppe bestående av analytikere og rådgiverer fra MI6 og MI5, henholdsvis britisk utenlands- og innenlands etterretnings- og sikkerhetstjeneste, er på vei mot Algerie for å bistå i forsøket på å få løslatt gisseltatte britiske statsborgere.

Det melder The Guardian i sin liveoppdatering på nett nå tidlig i ettermiddag.

- Ville ikke gjort det slik Det skal ikke være spesialstyrker ombord i flyet, på tross av at britiske myndigheter har et stående tilbud til algeriske myndigheter om bistand til teknikk og logistikk, samt ekspertpersonell som kan bidra i forhandlingene med gisseltakerne.

Britene har, ifølge The Guardian, rådet lokale myndigheter til å trekke forhandlingene med gisseltakerne ut i langddrag, og samtidig spille på den ekspertisen til de andre landene som har tilbudt bistand. Men situasjonen på anlegget i In Amenas spant raskt ut av kontroll.

Samtidig rettes det kritikk, om enn indirekte, mot måten situasjonen håndteres på av algeriske myndigheter.

- Vi har ikke det fulle bildet ennå, så det er for tidlig å trekke konklusjoner. Men sånn situasjonen ser ut nå, kan vi si at dette ikke er måten vi ville håndtert dette på, sier en kilde til The Guardian.

Norske spesialstyrker For noen timer siden ble det kjent at også Norge har satt et fly på vingene med retning mot Algerie. Flyet står standby på Sigonella-basen på Sicilia i påvente av ny instruks.

- Vi har ført fram en Hercules som en beredskap for medisinsk evakuering. Flyet er på et sanitetsoppdrag, bemannet av sanitetspersonell fra ulike miljøer i Forsvaret, også sanitetspersonell fra spesialstyrkene, sier oberst Dag Aamoth, pressetalsmann for forsvarssjefen, til NTB.

- Det er viktig for oss å understreke at dette er et sanitetsoppdrag. At noe av personellet om bord er fra spesialstyrkene, skyldes at de er i beredskap og raskt kan hentes inn, forklarer Aamoth.

Fra før står et annet norsk fly med medisinsk utstyr på Sicilia, klar til å fly videre til Algerie så snart det får tillatelse til å lande på flyplassen ved gassanlegget In Aménas. Flyet har også medisinsk personell om bord og er utstyr for transport av bårepasienter.

(NTB/Dagbladet)

KLAR TIL TAKE OFF: Her står et Hercules transportfly står klarr til avgang på den militære flyplassen på Gardermoen onsdag kveld. Nå er et Hercules på plass på Sicilia med sanitetspersonell og spesialstyrker i beredskap. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLAR TIL TAKE OFF: Her står et Hercules transportfly står klarr til avgang på den militære flyplassen på Gardermoen onsdag kveld. Nå er et Hercules på plass på Sicilia med sanitetspersonell og spesialstyrker i beredskap. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer