Cameron slaktes for kjempetabbe i kampen om Skottland: Nektet å ta med «Plan C»

Nå lokker London-politikerne med den likevel.

SKOTTER: Skotske sekkepipespillere i det årlige World Pipe Band Championships i Glasgow. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpix
SKOTTER: Skotske sekkepipespillere i det årlige World Pipe Band Championships i Glasgow. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå så godt som dødt løp mellom ja- og nei-sida før det skotske uavhengighetsvalget neste torsdag.

For bare noen uker siden hadde nei-sida, som ønsker at landet fortsatt skal være en del av Storbritannia, en solid ledelse. Ja-sida med førsteminister Alex Salmond mener seieren er innenfor rekkevidde, mens det på nei-sida virker å være like panisk som i Celtic-forsvaret hittil denne sesongen (det vil altså si relativt panisk).

Løfter fra Brown Britenes tidligere statsminister Gordon Brown lanserte i går kveld et forslag hvor skottene loves økt selvstyre, selv om flertallet stemmer mot unionsoppløsning.

Forslaget skal ifølge britiske medier ha støtte både fra Browns partifeller i Labour og blant de konservative, og statsminister David Cameron.

Brown-forslaget innebærer blant annet større muligheter til å justere skattenivået selv og større budsjettfrihet.

- Vi vil legge fram en plan i løpet av de neste dagene som vil gi større makt til Skottland, sa Brown til BBC i går kveld.

- Skottland vil kunne få det beste av to verdener. De vil slippe risikoene ved unionsoppløsning, men få kontroll over sin egen skjebne, slik mange skotter ønsker det, sa Brown, som selv er skotte.

Bestikkelser Førsteminister Alex Salmond fnyser av forslaget.

- Dette er et panikkforslag i siste øyeblikk fordi ja-sida går framover. Neste steg er å bestikke oss. Det vil ikke fungere, de har ingen troverdighet lenger. Dette viser kaoset og forvirringen på nei-sida. Skal vi tro på et forslag som dette etter at tusenvis har levert sine forhåndstemmer, sier han ifølge Daily Record.

Avslo «Plan C» Browns forslag likner mye på «det tredje alternativet», «devo-max», som det ble debattert om skulle tas inn i folkeavstemningen, men som David Cameron og nei-sida avslo. «Plan C» innebar opprinnelig at skottene skulle få styre selv med skatter, avgifter og lovgivning, mens forsvars-, utenriks- og valutapolitikken skulle være felles med Storbritannia.

Cameron var senest i 2012 klar på at det var alt eller ingenting. Da lå også nei-sida milevis foran på meningsmålingene, bare 26 prosent støttet uavhengighet.

Nå er altså dette alternativet på bordet igjen, og London vil trolig uansett tape hele eller deler av makta. Avisa Scotsmans kommentator Hugh Reilly langer i dag ut mot Cameron og Johann Lamont, Labour-leder i Skottland.

- De nektet folket muligheten til å velge «devo-max», og befolkningen har blitt presset opp i et hjørne. Velgerne har måttet se for seg hva slags land de ønsker at Skottland skal være. Jeg tror mange har falt ned på at de ikke ønsker at Skottland skal være en del av en stat som driver aggresiv krigføring, og at de ønsker et land der utdanning og helsevesenet er gratis, skriver han.

Labour-veteraner Henry McLeish og George Foulkes ønsket det tredje alternativet som en del av valget, men Lamont støttet Camerons motstand. Reilly mener ja-sidas byks på meningsmålingene først og fremst skyldes laber innsats fra nei-sida.

Telegraph har tidligere kalt devo-max-unnlatelsen en kjempetabbe. New Statesman mener Cameron og unionistene har blitt fintet helt av banen av Alex Salmond og uavhengighetsbevegelsen.

Cameron varslet i dag at han i morgen vil ta turen nord for Hadrians mur sammen med Liberaldemokratenes leder Nick Clegg og Labour-leder Ed Miliband for å støtte opp om nei-kampanjen.