DRA HJEM, VI STEMTE «LEAVE»: Statsminister David Cameron kommenterer rasistiske utspill i etterkant av Brexit. Video: AP Vis mer

Cameron til angrep på rasister etter hets av polakker: «Ingen flere polske skadedyr»

Avis hevder brexit har medført økning i rasistisk motivert kriminalitet i Storbritannia. David Cameron med klar beskjed til de folkevalgte: -  Vi skal ikke akseptere hatkriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias statsminister David Cameron har gått ut og fordømt fremmedfiendtlig hets og vold i dagene etter landet hans stemte for en EU-exit.

- I løpet av de siste dagene har vi sett avskyelig graffiti på et polsk samfunnssenter, og vi har sett verbal hets mot enkeltmennesker fordi de tilhører en etnisk minoritet, sa Cameron til de folkevalgte ifølge The Guardian.

Cameron fortalte videre parlamentet at britene ikke skal tolererer hatkriminalitet.

- La oss huske at disse menneskene har kommet hit og vært et fantastisk tilskudd til vårt land. Vi skal ikke akseptere hatkriminalitet eller denne typen angrep, de må lukes bort, fortsatte statsministeren.

«Polske skadedyr»

Camerons klare tale kommer bare fire dager etter han kunngjorde sin avgang som britenes statsminister som følge av den hett debatterte brexit'en. The Guardian kobler sakene Cameron sikter til opp mot den spektakulære folkeavstemninga forrige uke.

Avisa hevder kilder i politiet bekrefter en oppgang i rasistisk kriminalitet siden folkeavstemninga. Det har ikke lykkes Dagbladet å få en slik trend bekreftet.

The Muslim Council of Britain hevder derimot å ha loggført en rekke verbale angrep på muslimer i Storbritannia de siste dagene, eksemplifisert gjennom utbrudd som «dra hjem» ifølge The Guardian. En 30 år gammel mann fra Luton ble også siktet for to tilfeller av rasistisk motivert ordensforstyrrelse i Birmingham i helgen.

Og - som Cameron selv tok opp - ble et polsk samfunnssenter nedtagget med rasistisk graffiti i helgen. I tillegg ble lapper med beskjeden «ingen flere polske skadedyr» sendt gjennom brevsprekken til samfunnshuset.

Ambassade i sjokk

Den polske ambassaden i London reagerte da med vantro og stor bekymring.

«Vi er sjokkert og dypt bekymret over de nylige episodene av fremmedfiendtlig hets rettet mot det polske samfunnet og andre britiske innbyggere med migrantbakgrunn», heter det i en uttalelse fra ambassaden.

En rekke medlemmer av lokalsamfunnet har siden angrepet slått ring rundt det polske samfunnshuset med støttende kort og blomster.

Dagbladet har vært i kontakt med britisk politi tirsdag formiddag. Politiet ønsket ikke å komme med noen kommentarer omkring de nevnte episodene, ei heller gi en generell kommentar rundt lovbrudd i etterkant av folkeavstemningen forrige uke.

Politiet gikk heller ikke ut med statistikk som kunne bekrefte eller avkrefte påstanden om økt rasistisk motivert kriminalitet i etterkant av EU-avstemningen, slik David Cameron antyder og The Guardian slår fast.