FORBANNET: En demonstrant setter fyr på det britiske flagget under en protestmarsj i Buenos Aires fredag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FORBANNET: En demonstrant setter fyr på det britiske flagget under en protestmarsj i Buenos Aires fredag. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Cameron vil bruke makt for å beholde Falklandsøyene

Striden tar ny vending.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister David Cameron sier at han er forberedt på å bruke militær makt for å beholde Falklandsøyene dersom det blir nødvendig.

Argentinas president Cristina Kirchner gjorde før helgen nytt krav på Falklandsøyene. Hun anklager britene for kolonialisme og krever igjen at de gir slipp på territoriet.

Det har fått Cameron til å ta til motmæle. Søndag sa han i et intervju med BBC at Storbritannia har et sterkt forsvar, raske kampfly og soldater, på øyene, og han vil ikke nøle med å dem i bruk.

Øyene ble tatt med makt fra Argentina i 1833.

- Siden da har Storbritannia, kolonimakten, nektet å returnere territoriet til Argentina og på den måten hindret oss fra å gjenopprette vår territoriale integritet, skrev Kirchner i et åpent brev til FN som ble gjengitt i britiske aviser torsdag.

STÅR STEILT: David Cameron... Foto: AP / NTB Scanpix
STÅR STEILT: David Cameron... Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Falklenderne må selv avgjøre øyenes framtid, svarte Cameron, som viser til at de rundt 3.000 innbyggerne skal holdes folkeavstemning om framtidig politisk status den 10. og 11. mars i år.

- Hver gang de blir spurt, svarer de at de ønsker å beholde sin nåværende status med Storbritannia, sier Cameron.

Krangelen mellom Argentina og Storbritannia om Falklandsøyene blusset opp igjen i fjor, i forbindelse med 30-årsmarkeringen for Falklandskrigen der 255 britiske og 649 argentinske soldater ble drept.

(NTB)

...og Cristina Kirchner. Foto: AFP / NTB Scanpix
...og Cristina Kirchner. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer