KAN BRYTE UT: David Cameron åpner for at britene kan gå ut av EU-samarbeidet med blant annet Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: AP / NTB SCANPIX
KAN BRYTE UT: David Cameron åpner for at britene kan gå ut av EU-samarbeidet med blant annet Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Cameron vil gi britene ny EU-avstemning

Kan bryte med Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias statsminister vurderer nå å tilby sine landsmenn en ny EU-avstemning, hvor de skal ta stilling til fortsatt medlemskap - eller å bryte ut.

Ifølge BBC ønsker han å foreslå en slik avstemning dersom de konservative vinner neste valg.

Dette kommer til å være temaet i en tale Cameron skal holde onsdag, en tale han egentlig skulle holdt fredag i forrige uke. Den talen ble utsatt på grunn av terroraksjonen i Algerie.

Betent tema - Det vil bli en folkeavstemning om å bli værende eller å melde seg ut, heter det i et av utdragene fra statsministerens tale, skriver NTB.

EU-medlemskapet er betent i Storbritannia, og landet er blant dem som har tvilholdt på egen valuta. Den økonomiske krisa i Sør-Europa har ikke gjort temaet mindre diskutert i London.

Men først ønsker han altså å diskutere dette med EU, for å kunne gi velgerne sine et klart alternativ.

- Så snart vi har forhandlet fram et nytt samarbeidsgrunnlag, vil vi gi britene en folkeavstemning med et klart valg: Enten å bli værende i EU under de nye forutsetningene, eller å gå helt ut. Det blir et ja/nei-valg, står det i den planlagte talen, ifølge BBC.

Sky News melder at Cameron kommer til å forlange et mer åpent og fleksibelt EU, men det er ikke lekket ut mer konkrete detaljer enn det.

- Viser svakhet Nåværende EU-medlemmer kommer til å følge onsdagens tale tett, for det er ingen tvil om at det vil være en stor smell for unionen å miste Storbritannia.

Sånn sett er utspillet todelt: Det vil tilfredsstille interne krefter i partiet som ønsker at Storbritannia i større grad skal stå på egne bein. Samtidig vil det legge et vesentlig press på Brüssel, i forhold til å gi etter for de kravene som trolig kommer til å reises fra Cameron.

Labout-leder Ed Miliband mener Cameron vil komme dårlig ut av talen.

- Han viser svakhet og er presset av partiet, ikke nasjonens interesse, sier Miliband.

I november viste en undersøkelse at 49 prosent av britene mener de bør gå ut av EU. Bare 28 prosent er for videre medlemskap.

- Jeg kan ikke forestille meg et Storbritannia som ikke er en del av Europa. Du kan være veldig lykkelig på ei øy, men alene vil de ikke være lykkelige i denne verdenen, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel om meningsmålingen.