VIL IKKE FORHANDLE: Britiske myndigheter framhever at innbyggerne på Falklandsøyene selv ønsker at øygruppa skal forbli britisk. Foto: AP Photo/Martin Rickett/PA
VIL IKKE FORHANDLE: Britiske myndigheter framhever at innbyggerne på Falklandsøyene selv ønsker at øygruppa skal forbli britisk. Foto: AP Photo/Martin Rickett/PAVis mer

Cameron: Vil «gjøre alt» for å beskytte Falklandsøyene

Striden mellom Argentina og Storbritannia blusser opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske statsministeren David Cameron lover å «gjøre alt» for å beskytte interessene til innbyggerne på Falklandsøyene, etter at den argentinske presidenten i dag ba britene om å forhandle fram en løsning om øyene.

Det var et åpent brev til Cameron fra president Christina Fernández de Kirchner, publisert i den britiske avisa The Guardian i dag, som blåste nytt liv i striden om den omstridte øygruppa.

I brevet, som har fått svært mye oppmerksomhet i britiske medier i dag, langer presidenten ut mot det hun omtaler som britisk kolonistyre.

- Argentinerne på Falklandsøyene ble utvist av den britiske marinen, og Storbritannia startet deretter en befolkningsprosess lik den som ble brukt i andre territorier underlagt kolonistyre, skriver Fernández de Kirchner i brevet, som hun hevder er publisert nøyaktig 180 år etter at argentinerne ble «kastet vekk» fra øyene.

FN-resolusjoner - Siden den gang har kolonimakten Storbritannia nektet å tilbakeføre territoriene til den argentinske republikken, og dermed forhindret den fra å gjenopprette sin territorielle integritet, skriver presidenten videre.

Hun refererer konsekvent til øygruppa ved det argentinske navnet Malvinas, og ber Cameron om å gå inn i forhandlinger om øygruppas framtid, med referanse til en rekke FN-resolusjoner.

I Downing Street ser de ikke ut til å være spesielt lystne på dette.

- Innbyggerne på Falklandsøyene har selv et klart ønske om at øygruppa skal være britisk, og de argentinske myndighetene burde respektere deres selvbestemmelsesrett, sier en talsmann for statsministeren, ifølge Daily Telegraph.

- Tre parter Dette gjentas av det britiske utenriksdepartementet på nettstedet Twitter.

- Det er tre parter i denne debatten, ikke bare to, som Argentina liker å late som. Det kan ikke bli noen nye forhandlinger om uavhengigheten til Falklandsøyene om ikke innbyggerne selv ønsker dette, skriver departementet.

ÅPENT BREV: Brevet fra den argentinske presidenten Cristina Fernandez de Kirchner har fått svært mye oppmerksomhet i britiske medier i dag. Foto: Facundo Santana / Reuters / NTB Scanpix
ÅPENT BREV: Brevet fra den argentinske presidenten Cristina Fernandez de Kirchner har fått svært mye oppmerksomhet i britiske medier i dag. Foto: Facundo Santana / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Barry Elsby, parlamentsmedlem på Falklandsøyene, sier til Daily Telegraph at de ikke oppfatter øygruppa som en koloni.

- I motsetning til de argentinske myndighetene, respekterer britene våre innbyggeres rett til å avgjøre våre anliggende, sier han.

900 døde Helt siden britene hevdet suverenitet over Falklandsøyene i 1833, har Argentina gjort krav på området.

For over 30 år eskalerte konflikten da Argentina invaderte Falklandsøyene. Dette førte til Falklandskrigen, som etterlot rundt 900 døde. Storbritannia gikk seirende ut av krigen.

I fjor økte spenningen mellom de to landene igjen, i forbindelse med at det var 30 år siden invasjonen.

Flere tidligere offiserer har advart mot at Storbritannia ikke vil ha militær kapasitet til å frigjøre øygruppa om Argentina på nytt skulle invadere Falklandsøyene.