STOLTE AV FLAGGET: Store og små skotter støtter landslaget under en kamp i fjor. Foto: MARTY MELVILLE / AP /SCANPIX
STOLTE AV FLAGGET: Store og små skotter støtter landslaget under en kamp i fjor. Foto: MARTY MELVILLE / AP /SCANPIXVis mer

Cameron vil ha avklaring om skotsk uavhengighet

Sa snart som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister David Cameron vil ha en folkeavstemning om skotsk selvstendighet så raskt som mulig. Usikkerheten om den britiske unionens framtid skader økonomien, sier han.

Cameron lover at han og hans kolleger i løpet av de kommende dagene vil kunngjøre om de vil godta et ja til skotsk uavhengighet som bindende for regjeringen i London, meldte britiske medier mandag. Selv er han sterk motstander av en oppdeling av landet.

- Usikkerheten om dette spørsmålet er skadelig for Skottland og den skotske økonomien, fordi forretningsselskaper og andre organisasjoner spør om skottenes framtid ligger i Storbritannia eller utenfor. Det er ikke bra, sier Cameron.

Bølger Oppslutningen om skotsk selvstendighet har gått i bølger siden 1970-tallet, og ifølge ferske meningsmålinger ville en folkeavstemning nå trolig gi flertall imot. En måling fra instituttet MORI i desember viste at 58 prosent sa nei og bare 38 prosent ja til å bryte ut.

Enkelte observatører tror den britiske statsministeren opptrer taktisk og forsøker å utnytte nei-sidens styrke, når han krever at en eventuell folkeavstemning skal holdes snarest mulig. Men Cameron sier det er hensynet til det skotske folket som teller mest.

- Jeg syns det er svært urettferdig mot det skotske folk at de ikke får vite når spørsmålet skal stilles, nøyaktig hva slags spørsmål de blir bedt om å besvare, eller hvem som får ansvaret for å stille det. I løpet av de neste dagene vil vi avklare den juridiske situasjonen, lover han.

Maktkamp - Statsministeren har kommet med sitt dristigste utspill til nå i maktkampen om en skotsk folkeavstemning, skriver Edinburgh-avisen The Scotsman.

- Dette tyder på at han akter å skaffe seg kontroll over saken, het det på avisens nettsider mandag.

HAR HASTVERK: Storbritannias statsminister David Cameron er ivrig på å få en avklaring rundt skottenes selvstendighet. Foto: JEFF OVERS / BBC / REUTERS / SCANPIX
HAR HASTVERK: Storbritannias statsminister David Cameron er ivrig på å få en avklaring rundt skottenes selvstendighet. Foto: JEFF OVERS / BBC / REUTERS / SCANPIX Vis mer

Et av de viktigste spørsmålene som må avklares, er om resultatet av en folkeavstemning skal være bindende eller ikke. Britene ønsker ifølge kommentatorer også klarhet om hvor stor deltakelsen må bli, og hvor stort flertall som kreves for at ja- eller nei-siden skal vinne.

En talsmann for det skotske nasjonalistpartiet SNP, som går inn for uavhengighet, anklager David Cameron for «sabelrasling». Den skotske selvstyreregjeringen har mandat fra velgerne til å bestemme når en folkeavstemning skal holdes, og vil fastsette datoen selv, sier talsmannen.

(NTB)