Camerons muslimske statsråd går av i protest mot politikken overfor Israel i Gaza

Sayeeda Warsi, den første muslimske statsråden i Storbritannia, mener statsminister David Cameron er for mild mot Israel.

PROTEST-AVSKJED: David Cameron med sine konservative og liberal-demokratiske statsråder da de overtok i 2010. Ikke tilfeldig er det lett å få øye på den første muslimske statsråden, Sayeeda Warsi. Nå har hun gått av. Foto: AFP / Scanpix / Andrew Winning
PROTEST-AVSKJED: David Cameron med sine konservative og liberal-demokratiske statsråder da de overtok i 2010. Ikke tilfeldig er det lett å få øye på den første muslimske statsråden, Sayeeda Warsi. Nå har hun gått av. Foto: AFP / Scanpix / Andrew WinningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sayeeda Warsi, som var utnevnt til baronesse, var bildet på de endringene som statsminister David Cameron ville ha velgerne til å tro at han hadde gjennomført i det konservative partiet. De fikk se dette bildet da hun kom gående til sitt første regjeringsmøte i 2010 kledd i typisk «shalwar-kameez» fra Sør-Asia.

Første avskjed
Cameron utnevnte henne til statsråd i utenriksdepartementet, men altså ikke til utenriksminister. Hun er den første statsråden som søker avskjed av politiske grunner i de fire år Camerons koalisjonsregjering av konservative og liberal-demokrater har vart. Oppsigelsen kom mens statsministeren var på ferie i Cascais i Portugal.

«Med dyp beklagelse har jeg i formiddag skrevet til statsministeren og innlevert min avskjedssøknad. Jeg kan ikke lenger større regjeringas politikk når det gjelder Gaza», het det i en melding som hun sendte ut gjennom Twitter i dag, tirsdag.

«Ødelegger omdømmet»
Hun kalte den britiske politikken overfor Gaza «moralsk uforsvarlig.»

- Den er ikke i Storbritannias nasjonale interesse og vil ha en langsiktig effekt på vårt omdømme internasjonalt og på hjemmebane, uttalte hun.

Cameron takket henne for «ypperlig arbeid». Men han la for sikkerhets skyld til at han støtter en «vilkårsløs våpenhvile» i Gaza.
De konservative har sedvanlig hatt sterke bånd til Israel. Derfor er det vanskelig for Cameron og de andre lederne i partiet å gå ut med for hard kritikk. Men dette oppfattes av de tallrike muslimske velgerne i Storbritannia, som Warsi representerer, som unnfallenhet.

Ros fra Milliband
Visestatsminister Nick Clegg uttalte at det ikke er noen hemmelighet at det er uenighet om Gaza mellom ministrene og at Warsi har «sterke meninger» om emnet.

Ed Milliband, lederen i Arbeiderpartiet, roste henne:

- Regjeringas standpunkt er galt og jeg tror Sayeeda Warsis uttalelse er fullstendig riktig om dette.