Camilla (12) var det første E. coli-offeret

Nå er tre barn innlagt med alvorlig nyresykdom.

KJEMPET MOT DØDSBAKTERIEN:  Dette bildet fra 2005 viser Camilla Kværner Lie (Da 8 år gammel) på Rikshospitalet Hun kom fra Tønsberg med akutt nyresvikt. Det viste seg at hun var smittet av E. coli O157, også kalt hamburgerbakterien. 
Foto: Privat
KJEMPET MOT DØDSBAKTERIEN: Dette bildet fra 2005 viser Camilla Kværner Lie (Da 8 år gammel) på Rikshospitalet Hun kom fra Tønsberg med akutt nyresvikt. Det viste seg at hun var smittet av E. coli O157, også kalt hamburgerbakterien. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. desember 2005 ble det slått alarm. Camilla Kværner Lie (8) ble i all hast fraktet fra Tønsberg sykehus til Rikshospitalet i Oslo med akutt nyresvikt. Det viste seg at hun var smittet av E. coli O157, også kalt hamburgerbakterien.

-Selv husker ikke Camilla noe fra den første uka på Rikshospitalet. Vi kom inn fredag, og lørdag morgen lå hun på operasjonsbordet med full dialyse. Det var noen forferdelige dager og uker, forteller Rita Lie til Dagbladet.

- Skvatt til I går varslet datteren mammaen sin om at hun hadde lest om nye E. coli-tilfeller på nettet.

-Jeg skvatt til, og føler veldig med de barna og foreldrene som nå går i gjennom det samme som vi gjorde, sier Rita Lie.
Hun tilbrakte flere uker ved Camillas sykeseng på Rikshospitalet, og forteller om hvor grusomt det var å måtte se datteren bli fraktet rundt i rullestol de første dagene.

- Hun hovnet veldig opp som følge av behandlingen, og så ut som en ballong i kroppen. Det var en vond tid, men Camilla var en av de heldige.

Jeg glemmer aldri da de første dråpene med urin kom i urinposen ved sykesenga. Da fant sykepleierne fram et norsk flagg og feiret, forteller Rita, som ikke kan få fullrost barneavdelingen på Rikshospitalet for den jobben de gjorde.

Før sykehistorien endte på Rikshospitalet, trodde vi at det kun var snakk om en vanlig omgangssyke.

- Camilla var vel dårlig en ukes tid før alarmen gikk. I ettertid vil jeg oppfordre alle foreldre om å følge barna sine på do hvis de har diaré eller kaster opp. Dersom urinen uteblir, er det grunn til å rope varsku, sier Lie.

Veien tilbake har vært lang, men i dag er Camilla i god fysisk form, og spiller både fotball og håndball. Men frykten for å bli smittet igjen, er det vanskelig å bli kvitt.

- Det ligger i bakhodet hele tida.

Uklar smittekilde
Smittekilden er ennå ikke fastslått med hundre prosent sikkerhet, men Rita Lie er sikker på at den stammer fra en pizza, med kjøttdeig fra Gilde.

- Vi spiser ikke Gilde-mat lenger, for å si det sånn.

- Har dere endret kostholdet etter hendelsen?

- Nei, vi har ikke det, men vi er ekstra nøye med å koke og steke maten ordentlig godt før vi spiser.

Til kontroll Torsdag i forrige uke var Camilla og moren tilbake på Rikshospitalet for kontroll. Nå mangler de bare svar på én prøve før hun kan erklæres som hundre prosent frisk.

- Kan jeg få det igjen, spurte Camilla legen.

- Nei, så fremt det ikke snakk om noe arvelig, kan du ikke det, svarte legen.

- Jeg håper han har rett, for dette er noe jeg ikke unner noen å oppleve, sier Rita Lie.

- Har du noen råd til foreldre som i disse dager opplever noe av det samme?

- Tenk positivt, og prøv å sette små delmål. Vi hadde som mål å komme hjem til jul, og det klarte vi. Lille julaften 2005 var vi hjemme igjen.