Camilla (17) fikk frostskader på skoletur og ble lam

Har ikke kunnet bevege beina på over to år. Nå saksøker hun Porsgrunn kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 21. mars 2006 dro femten år gamle Camilla Ajer Leerstang på skoletur med Tveten ungdomsskole til Lifjell.

- Vi sendte en frisk ungjente på skoletur og fikk henne tilbake i rullestol, sier mor Mona Ajer til Dagbladet.no.

Elevene gikk på ski til der hvor snøhulene skulle graves på Lifjell. Det var tungt å grave i snøen, og Camilla ble både varm og våt.

De gravde i flere timer før de anså seg ferdige med snøhulene og fikk skiftet til tørt tøy. Det viste seg at snøhulen Camilla skulle overnatte i, ikke hadde dyp nok kuldegrop.

Derfor måtte de på ny ta til spadene. Dermed ble de tørre klærne Camilla hadde skiftet til også våte.

- Jeg får ikke hjelp

Camilla begynte å fryse på beina, da hun krøp ned i soveposen for natta. Hun prøvde å fortelle en av de voksne som var med på turen at hun frøys skikkelig på beina, uten at noe ble gjort.

«Da morgenen kom hadde Camilla betydelig nedsatt følelse i bena. Hun prøvde igjen å si fra til en av de ansvarlige, uten respons», heter det i stevningen advokat Edmund Asbøll har utformet til Skien og Porsgrunn tingrett på vegne av Camilla Ajer Leerstang.

BLE LAM: Camilla Ajer Leerstang (17) lå kald og våt i snøhule på Lifjell. Frostskadene gjorde henne lam. Foto: PRIVAT
BLE LAM: Camilla Ajer Leerstang (17) lå kald og våt i snøhule på Lifjell. Frostskadene gjorde henne lam. Foto: PRIVAT Vis mer

På veien ned fra fjellet til bussen hadde Camilla store vanskeligheter med å gå på ski. Hun bare falt, og gikk over til å rulle seg nedover. Da hun kom inn i bussen, føltes det for henne som om bena skulle «eksplodere».

Da hun kom hjem, kledde hun av seg for å bade. Føttene var det dobbelte av vanlig størrelse og hadde store blemmer. Camilla kontaktet lege og ble innlagt på sykehus, hvor hun ble liggende i rundt seks måneder, uten at følelsen i beina kom tilbake.

Barneklinikken på Rikshospitalet har konkludert med at tilstanden er utløst av frostskadene hun pådro seg.

- At jeg som 15-åring skulle havne i rullestol, var ikke i planene da jeg dro på turen. Det skal bli deilig å få avklart om kommunen har et erstatningsansvar. Til nå har ingen ting skjedd. Jeg får ikke hjelp, sier den nå 17 år gamle jenta til Dagbladet.no.

Skien og Porsgrunn tingrett får til oppgave å avklare om kommunen kan holdes erstatningsansvarlig for skadene Camilla pådro seg på skoleturen.

Nektes trygdebil

- Jeg kan ikke skjønne at vi ikke skal vinne fram. Skolen hadde jo dattera mi med på tur, sier Mona Ajer. Hun er langt fra imponert over hvordan kommunen har håndtert saken. To ganger har de fått avslag på søknad om trygdebil. Kommunen argumenterer med at de ikke vet om Camillas helsetilstand er vedvarende.

- Nå har det gått to år og tre måneder, uten at hun har fått tilbake førligheten i beina. Skulle hun bli frisk, ville vi gladelig ha gitt tilbake trygdebilen. Slik situasjonen er nå, kan vi bare glemme å dra på ferietur. Det er ikke plass til både rullestol og baggasje i bilen, sier mora.

Camilla (17) fikk frostskader på skoletur og ble lam

Hun synes det er trist at det offentlige ikke stiller opp for den unge datteren.

- Hun er ei actionglad jente som hadde lyst til å bli politi eller kjøre ambulanse. Hennes største drøm var å hoppe i fallskjerm. Det kan hun bare glemme, slik situasjonen er nå. Hadde kommunen påtatt seg ansvar, ville vi kanskje hatt råd til å søke eksperthjelp i utlandet. Her virker det ikke som om legene har peiling, sier Mona Ajer.

- Trist

Porsgrunn kommune sier de foreløpig ikke har mulighet til å kommentere stevningen, fordi de ennå ikke har mottatt den fra tingretten.

- Vi synes hele denne saken er trist, understreker informasjonssjef Vivi Sævik i Porsgrunn kommune.

Advokat Edmund Asbøll mener rettspraksis tilsier at kommunen er erstatningsansvarlig.

- Det prinsippielle i saken dreier seg om skolens ansvar. De ansvarlige for turen sjekket ikke om elevene var tørre på beina da de la seg for natta, slik praksis er på tilsvarende turer i Forsvaret, sier advokat Edmund Asbøll.

Asbøll påpeker at kommunen har tegnet en forsikring som gir svært dårlig dekning.

- Hvis ikke de får erstatning fra kommunen, vil Camilla og familien bli sittende med et stort tap. Et viktig spørsmål denne saken reiser, er om ikke kommunene bør bli pålagt å tegne forsikringer som gir dekning også når det blir begått feil. I dag er man henvist til å reise sak, sier Asbøll til Dagbladet.no.