DYR SIGARETT:  Kvinnen fra Skien tok seg en røyk på Norwegian-flyet mellom Tromsø og Oslo. Nå har Nedre Telemark tingrett bestemt hvor lenge hun må sitte i fengsel hvis hun ikke betaler forelegget for å ha brutt røykeforbudet. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
DYR SIGARETT: Kvinnen fra Skien tok seg en røyk på Norwegian-flyet mellom Tromsø og Oslo. Nå har Nedre Telemark tingrett bestemt hvor lenge hun må sitte i fengsel hvis hun ikke betaler forelegget for å ha brutt røykeforbudet. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas, NTB Scanpix.Vis mer

Camilla (30) tok en fyllerøyk i flyet

Og sjekk hvor lenge hun må sitte i fengsel i forhold til en promillekjører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbudet mot å røyke på flyturer i Norge har snart vart i 30 år.

Widerøe var først ute med pekefingeren for helse og flysikkerhet i 1986.

Passasjerer med SAS og daværende Braathens SAFE har måttet stumpe røyken siden 1988.

Men først nå har en norsk domstol markert hva som er passende straff for å røyke i lufta.

De andre sakene gjennom snart tre tiår har løst seg med advarsler eller forelegg/bøter.

15.000
Varden forteller om Camilla (30) fra Skien, som har gitt  Nedre Telemark tingrett en juridisk nøtt å knekke etter at hun nektet å betale røykebot.

Sakens fakta var uomtvistelige i tingretten.

Den tiltalte 30-åringen var beruset og tente en sigarett i passasjersetet i et Norwegian-fly fra Tromsø til Oslo.

Kabinpersonalet skrev en rapport til politiet, og Camilla fikk en bot på 15.000 kroner.

— Jeg betaler ikke 15.000 kroner for én sigarett. Det blir for dumt i min verden, forklarte tiltalte i tingretten i Skien i går.

Hun forklarte at hun ikke husket at hun hadde røyket om bord i flyet, men hun tvilte ikke på kabinpersonalet.

7.000 - nei takk
Dommeren tok hensyn til kvinnens forklaring om dårlig økonomi, og reduserte boten til 7.000 kroner - subsidært 24 dagers fengsel.

Ifølge Varden skriver tingrettsdommer Knut Kolloen i dommen at det nesten ikke finnes rettspraksis på området.

Standard, minste fengselsstraff for promillekjøring er for eksempel 21 dagers fengsel i tillegg til halvannen månedslønn.

Kvinnen anket på stedet.

- Gjerne ferie i fengsel
— Jeg kunne strukket meg til 1000 kroner. Jeg tar gjerne en ferie i fengsel, og gleder meg å så fall til på fortelle de andre innsatte hva jeg soner for, sier hun til avisa.

 FRA FLYRØYKINGENS GLANSALDER:  Forsvarsminister Gudmund Harlem til Grense Jakobselv med sin pipe i flyet i desember 1962 på vei med julegaver til soldatene som patruljerte grensa mot Sovjetunionen. Arkivfoto: Ivar Aaserud, Aktuell/NTB Scanpix.
FRA FLYRØYKINGENS GLANSALDER: Forsvarsminister Gudmund Harlem til Grense Jakobselv med sin pipe i flyet i desember 1962 på vei med julegaver til soldatene som patruljerte grensa mot Sovjetunionen. Arkivfoto: Ivar Aaserud, Aktuell/NTB Scanpix. Vis mer

Det er likevel for tidlig å sette av 24 dager i kalenderen til fengselsferie.

Først skal Agder lagmannsrett avgjøre om det blir ankesaken. Og uansett - om dommen blir stående - skal namsmannen først prøve å inndrive de 7.000 kronene.

Namsmennene pleier å være gode på sånt.

Norwegian: - Nulltoleranse
Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian kjenner røykesaken fra flyturen mellom Tromsø og Oslo.

- Slike tilfeller skjer fra tid til annen, uten at jeg har noen statistikk for hånden. Men vi har nulltoleranse for brudd på røykeforskriftene av hensyn til sikkerheten, og alle saker blir automatisk anmeldt til politiet, sier Sandaker-Nielsen til Dagbladet.
13 av 28 millioner
Ifølge SAS er det stabilt mellom 10 og 15 tilfeller i året der deres passasjerer uansett posisjon på kloden bryter røykeforbudet.

- I hele 2014 var det eksakt 13 tilfeller av ialt 28 millioner passasjerer. Og hvert eneste tilfelle blir konsekvent anmeldt til politiet, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Dagbladet.

Han har ingen statistikk foran seg om politiets reaksjon, men sier at de 15.000 kronene som saken i Nedre Telemark tingrett i utgangspunktet dreier seg om, «virker kjent».

Johansen minner om at det også var strengt forbudt å røyke på toalettene da det fortsatt var lov å ta seg en røyke på SAS-fly fram til 1988.

Og her er reglene for hvordan du er forpliktet til å oppføre deg - eller ikke te deg - under flyturen.