Camilla i skuddet

Maskingevær-skytter Camilla fra Norge ble denne uka ønsket hjertelig velkommen til Nato-styrken i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet): De som leder styrken, ber innstendig om flere soldater og mer utstyr. Hvis ikke, frykter de ny uro i landet.

Grenader Camilla er en av to jenter blant de vel 200 norske soldatene som kom til Kabul for to uker siden. Denne uka ble styrken avgitt til den Nato-ledede stabiliseringsstyrken i Kabul - ISAF.

Godt mottatt

- Det er et spennende oppdrag vi har fått, og vi var godt informert om hva som ventet oss her, forteller Camilla, som er skytter og har som jobb å vokte kortesjer gjennom Kabuls tette trafikk. Fra taket av militære jeeper styrer hun et maskingevær med grovkalibret 12,7-ammunisjon. Ledelsen av den norske kontingenten i Kabul ber oss ikke bruke Camillas etternavn, av sikkerhetshensyn.

- Afghanerne sperrer øynene opp når de ser en jente med dette våpenet i fronten av en kortesje, forteller hun.

Sist mandag ble soldatene fra Norge ønsket velkommen til ISAF i Kabul. Styrken er nå under Nato-kommando. Totalt er det nå 5700 ISAF-personell i Kabul. Men styrken har bare tre helikoptre. I Nato-hovedkvarteret i Brussel pågår det en tautrekking for å få flere troppebidrag og mer utstyr fra medlemslandene.

- Hvis alliansen ikke skjerper seg, vil vi måtte komme tilbake hit for å slåss fordi dette stedet vil gå til helvete, sier oberstløytnant og planleggingssjef for ISAF-styrken, John Tibbetts, til Reuters.

Utenfor Kabul har uroen tiltatt og områder i sør og sørøst vurderes av FN som farlige.

Det som ifølge ISAF-talsmenn gjør situasjonen prekær, er at styrken nå har fått i mandat å stabilisere områder utenfor Kabul. I dag har Nato en operasjon utenfor Kabul - den tyske troppen som er etablert i Kunduz i nord.

Hardt press

Målet er at Nato skal overta og sende tropper til andre byer i Afghanistan. I noen av dem er allerede britiske, amerikanske og newzealandske soldater utplassert i såkalte Provinsional Reconstruction Teams (PRT). Disse skal etter planen overføres til Nato.

ISAF-planleggerne mener styrken må ha minst 3000 soldater til for å utvide operasjonen utover Kabul.

Fra Nato-hovedkvarteret er det uttrykt et sterkt ønske om at Norge bidrar til en PRT, eventuelt i samarbeid med andre nordiske land. En løsning som drøftes er å sende de norske soldatene ut av Kabul når de i januar er ferdige med å vokte Loya Jirga. Dette skal, etter det Dagbladet erfarer, ha vært oppe på et nordisk utenriksministermøte. Og det vil statssekretær Vidar Helgesen i UD se på når han kommer til Kabul lørdag.

ETTERTRAKTET: Grenader Camilla og hennes medsoldater i Telemark bataljon er svært ettertraktet av den internasjonale stabiliseringsstyrken i Kabul. Nato-styrken, som trenger flere soldater og mer utstyr, ønsket denne uka det norske bidraget varmt velkommen.