Camilla og Katrine ble forgiftet på svensk ambassademiddag

De norske 18-åringene var på mottakelse for glutenallergisk ungdom i Berlin. - Ei spansk jente kastet opp blod, forteller de.

- ÅÅÅÅ NEI: 18-åringene Camilla Bjerring (t.v.) og Katrine Østgaard er på ungdomsleir i Berlin for folk som ikke tåler gluten. Under en middag i regi av den svenske ambassaden fikk de servert pasta laget av spelt. Det gikk ikke bra. Her er jentene fotografert foran Felleshuset, der middagen foregikk. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET
- ÅÅÅÅ NEI: 18-åringene Camilla Bjerring (t.v.) og Katrine Østgaard er på ungdomsleir i Berlin for folk som ikke tåler gluten. Under en middag i regi av den svenske ambassaden fikk de servert pasta laget av spelt. Det gikk ikke bra. Her er jentene fotografert foran Felleshuset, der middagen foregikk. Foto: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Deltakere på en ungdomsleir for glutenallergisk ungdom ble alvorlig forgiftet etter en middag i regi av den svenske ambassaden i Berlin denne uka.

Trolig har ungdommene blitt servert glutenholdig mat, til tross for svært strenge restriksjoner på hva de kan spise.

- Måltidet fant sted i Felleshuset (felleslokale for de nordiske ambassadene, red.anm.) på tirsdag, forteller 18-åringene Camilla Bjerring fra Stavanger og Katrine Østgaard fra Ørsta.

- Vi var drøyt 50 deltakere på en sommerleir for europeisk ungdom med sykdommen cøliaki. Det innebærer at vi ikke tåler næringsmidler som hvete, bygg, rug og havre.

Pastamiddag
- Under oppholdet sammen med andre som har samme medfødte lidelse, er en del av poenget nettopp at vi skal kunne ha noen sammenhengende dager uten hele tida å måtte bekymre oss for hva vi spiser, sier de to jentene til Dagbladet.

- Tirsdag fikk vi omvisning i den svenske ambassaden. Etterpå var det mat i kantina. Vi fikk pasta med grønnsaker og saus til. Allerede mot slutten av måltidet fikk begge vi to en følelse av at noe ikke stemte, sier de to.

- Etterpå dro vi tilbake til ungdomsherberget for å slappe av litt. Etter et par timer begynte maten å komme opp igjen. Det var liten tvil om hvor vi hadde fått mat som vi ikke tålte.

De forteller at minst ti av gjestene ble syke etter måltidet i ambassaden.

Beklager
-Dette er beklagelig og også veldig ubehagelig for oss, sier ambassadør Ruth Jacoby til Dagbladet.

Hun er selv blitt intolerant overfor gluten i voksen alder.

- Den norske kokken i Felleshuset er en veldig dyktig kar, som etter at han ble klar over dette, har vært utrolig flink til å passe på at jeg får mat som jeg tåler, når vi har arrangementer i ambassaden. Dette ble jeg nylig intervjuet om i et tysk tidsskrift for folk med samme lidelse som meg selv, sier Jacoby.

- På denne bakgrunnen fikk jeg for et par måneder siden forespørsel om deltakerne på en ungdomsleir kunne få komme på besøk til ambassaden. Selv om jeg allerede da visste at jeg kom til å befinne meg hjemme i Sverige på ferie, sendte vi selvsagt positivt svar, forteller hun.

Hun vet ikke selv hva som gikk galt under forberedelsen av måltidet i går.

- Fulgte lista
Dominika Matusthak, som tok imot bestillingen i Felleshuset, mener at kjøkkenet forholdt har forholdt seg til lista over ingredienser som hun på forhånd fikk tilsendt.

- Det var ei lang liste over ting som ikke måtte forekomme i maten, jeg husker blant annet at det sto paprika der. Men på kjøkkenet vårt må det ha sneket seg inn noe som vi ikke visste var forbudt for disse gjestene å spise, sier Matushak til Dagbladet.

- I tillegg registrerte vi også at mange av barna — til tross for at de ble advart — tok godt for seg av kantinens dessertbord, hvor det selvsagt ikke var glutenfri mat.

Kokken som har ansvaret for den daglige driften, er for tida på ferie og var i går ikke tilgjengelig på telefon.

Spelt i pastaen
- Vi fikk i går opplyst av leirledelsen at pastaen som vi spiste, var laget av spelt. Det var nok den vi ikke tålte, sier Camilla og Katrine.

- Vi spydde halve dagen og hele natta. Nå er selve forgiftningen gått over, men vi er fremdeles slitne og fryktelig slappe. Det kommer til å ta to uker før kroppene våre har kommet seg over dette, forklarer jentene.

Selv betegner de sykdommen som årsak til at de «går på en livsvarig diett».

Ei tredje norsk jente følte seg også dårlig etter maten.

- Det gikk verst ut over ei spansk jente, som til slutt måtte på sykehus fordi hun begynte å kaste opp blod. Men hun er også tilbake i leiren nå, så det ser ut som den ubehagelige opplevelsen — tross alt — endte bra, mener Camilla Bjerring og Katrine Østgaard.