Camp David historikk

Camp David er et idyllisk rede for de amerikanske presidentene, skjermet av strenge sikkerhetstiltak. I dag samles USAs president Bill Clinton, Israels statsminister Ehud Barak og palestinernes formann Yasser Arafat til toppmøte i det sagnomsuste Camp David.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Camp David ligger idyllisk til i Catoctin-fjellene i Maryland USA. De amerikanske presidentenes offisielle feriested er lukket for offentligheten og omgitt av sikrede gjerder.

Det legendariske tilfluktsstedet har huset skikkelser som prins Charles, Sovjetunionens Leonid Brezjnev og Michail Gorbatsjov. Det var her president Jimmy Carter var vertskap for de hemmlige forhandlingene mellom Israels Menachem Begin og Egypts Anwar Sadat som resulterte i Camp David-avtalen i 1978. Avtalen var den første fredsavtalen mellom Israel og et arabisk land.

Historie er skapt i ly av stedets beskyttede og avslappede atmosfære. Under andre verdenskrig planla president Franklin D. Roosevelt og Storbritannias statsminister Winston Churchill de alliertes invasjon av Europa.

Camp David-eiendommen er på 800 mål og omfatter kontor og bolig til presidenten, gjestehytter, svømmebasseng, golfbane, tennisbane, trimrom og møterom. Camp David ble opprettet av president Roosevelt i 1942 og skulle være et sted der presidenten kunne slappe av og underholde gjester. Han oppkalte det etter Shangri-La, det tibetanske fjellriket i James Hiltons roman «Lost Horizon». Først i 1953 fikk stedet sitt nåværende navn etter president Dwight Eisenhowers barnebarn.

Camp David ligger omtrent 11 km utenfor Washington DC i Catoctin fjellpark, som er en del av Blue Ridge-fjellene. Med helikopter tar det en halvtime å fly fra Det hvite hus.

President Reagan besøkte stedet oftere enn noen annen amerikansk president. Da han gikk av som president, uttalte han at Camp David var det han ville savne mest.

Kilde: BBC Online

HISTORISK SUS: Det var ved Camp David at Egypts president Anwar Sadat og Israels statsminister Menachem Begin forhandlet fram den første fredsavtalen mellom Israel og et arabisk land.
ADGANG FORBUDT: Skilt og barrikader taler sitt tydelige språk utenfor Camp David-eiendommen i Catoctin.