Camp Hanssen

Glem teltene. Bjarne Håkon Hanssens asylpolitikk er verre, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«NEI TIL STATLIG arroganse», «Hva er telt? Kriminelt!» og «Hansen ljuger, teltleir suger» ropte de alltid like trofaste demonstrantene fra Rød Ungdom, AUF, SU, Unge Venstre og SOS Rasisme foran Hanssens departement fredag morgen. Der hadde de slått opp både partytelt og små enmannstelt. Hanssens politiske rådgiver fikk overrakt et symbolsk minitelt.

Teltleiren i Lier i Buskerud opprører. Statsråden har lovet å gjøre alt som står i hans makt for at teltene skal forbli tomme. For en gangs skyld har vi hatt asyldebatt i alle kanaler, uten at utgangspunktet har vært et utspill fra Frp.

For å ha det sagt: Teltleir som transittmottak er selvsagt ikke bra. Det framstår absurd at verdens rikeste land bare har telt å tilby. Telt har en elendig symbolsk klang. Telt samsvarer ikke med hvordan vi liker å se på oss selv; som rettferdige, gode hjelpere. Men jeg kan ærlig talt ikke skjønne at transittelt for noen dager eller uker er så uakseptabelt. Er brakker så mye bedre, eller lyder det bare bedre? Er ikke motstanden mot telt også litt lettvint fordi det er en sak som alle så greit kan ta avstand fra? Menneskene som kommer fra Somalia, Irak, Afghanistan, Tsjetsjenia eller er statsløse palestinere er uansett ikke godt vant. Mange er allerede vant til telt. De har ligget i en container gjennom Asia, Afrika og Europa. Men det viktigste er som Hanssen jo påpeker, at mennesker på flukt sikres den rettssikkerheten de har krav på. Telt vil dessuten fungere som en grei forberedelse på den elendige, nedslitte standarden asylsøkerne seinere møter på vanlige norske asylmottak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DET SOM ER skandalen er at UDI og Hanssen ikke har sikret seg mottakskapasitet til å ta imot toppene. For ja, asylstrømmen er ikke konstant, hvordan kunne den bli det? Så hvorfor er ikke eksisterende asylmottak blitt utbygd? Derimot er en rekke asylmottak lagt ned. Ingen buffer finnes. Det er ikke bare UDI og Hanssens skyld. Hansen kan med god grunn peke på Kommune-Norge. I alle fall mellom 600-800 plasser er det siste halvåret stoppet fordi kommunene nekter. Den akutte krisen er transittmottak, dit flyktningene først kommer. Men Hanssen har makt til å overprøve kommunenes asylvegring.

MOTSTANDEN MOT asylmottak er ekstra standhaftig i Asker og Bærum. Folket med villahager vil ikke ha asylsøkere i nabolaget. Heller ikke tomme bygninger på gamle Dikemark sykehus kunne tas i bruk som transittmottak. Lenge raste debatten om den store faren for tyveri og trakassering. Mange påpekte også de umenneskelige belastningene innbyggere allerede hadde måtte leve med, med psykiatriske pasienter i nabolaget – det vil si; langt inne i skauen. Dikemark er et relativt avskjermet område. I mars fikk Høyre og Frp sammen med Askers Grønne Venner flertall i kommunestyret mot transittmottak. Villaeierne pustet lettet ut.

DEN RØDGRØNNE regjeringen har det selvsagt mer besværlig i asylpolitikken enn Jern-Erna hadde. På den ene siden bør asylpolitikken framstå mer human, i tråd med løfter fra Soria Moria. Men aldri heller for human. Det må heller ikke komme for mange flyktninger uten at Hanssen og regjeringen viser handlekraft, altså legger om til en mer brutal asylpolitikk. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett var inkluderingsministeren tindrende klar: Tiltakene har til hensikt å skremme asylsøkere fra å komme hit. De bør heller reise til Sverige slik de lenge har gjort. Tiltakene skal hindre at velgerne skremmes til Frp. Det er sørgelig opplagt.

HVOR ER alle SV-politikerne? Når SVs innvandringspolitiske talsmann og gamle basse Rolf Reikvam brumler mot telt, er det som forventet. Dessverre har Reikvam vært pinlig lite på banen når det gjelder den kyniske innstramningen i asylpolitikken som det nå legges opp til. Når kommer protestene mot økt krav til sikret underhold fra lønnstrinn 1 til 8 i familiegjenforeningssaker? Hvorfor hisser ingen seg opp over at asylsøkere uten pass, skal nektes midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på at søknaden deres behandles?

SANITÆRFORHOLDENE er neppe det som bør bekymre oss mest med teltlivet. Derimot bør man være bevisst hva som faktisk skjer når flyktninger befinner seg i transitt. Da gjennomføres det første asylintervjuet. Det er folks første og ofte avgjørende sjanse til å tale sin sak. Mange tør ikke fortelle sannheten. Andre sier det menneskesmuglerne har pålagt dem å si. Telt er neppe ideelle rammer for ærlighet og tillit. Blir campingvogn det neste?