<strong>BEKYMRET:</strong> Tore Bostrøms håp er at Norge åpner grensene mot svenske regioner med lite smitte. Foto: Privat
BEKYMRET: Tore Bostrøms håp er at Norge åpner grensene mot svenske regioner med lite smitte. Foto: Privat Vis mer

Coronaviruset:

Camping-eieren fortviler over grensenekt

Normalt er 90 prosent av gjestene fra Norge. Tore, som har drevet campingplassen i Norrbotten siden 1982, tror det blir vanskelig i år.

Publisert

I 38 år har Tore Bostrøm drevet Bodens camping i Norrbotten i Sverige. I høysesongen på sommeren er det vanligvis fullbooket, og ofte flere titalls vogner i kø for å få plass.

- Det er vanskelig i år, sier Bostrøm.

- Cirka 90 prosent av gjestene våre er norske.

Avbestillinger

Campingplassen ligger om lag 40 mil fra grensa til Norge, og de norske gjestene er hovedsakelig nordlendinger, ifølge Bostrøm.

- Når de ser at det er fint vær i Norrbotten, pakker de bilen og er her på en dag, sier camping-eieren.

<strong>BODEN CAMPING:</strong> Normalt er nesten alle gjesten på Boden camping fra Norge. Nå har mange avbestilt oppholdet. Foto: Privat
BODEN CAMPING: Normalt er nesten alle gjesten på Boden camping fra Norge. Nå har mange avbestilt oppholdet. Foto: Privat Vis mer

Han er redd nordlendingene ikke vil være like impulsive denne sommeren. Mange av de faste gjestene har allerede avbestilt sine bookinger.

- Det har alltid vært nordmenn her, og vi er avhengig av dem, så vi er mange her som er ganske stressa nå, sier han.

Inntektstap

Nordmenn utgjør en stor del av turistene som kommer til Sverige.

I løpet av en vanlig sommer er hvert fjerde gjestedøgn i landet booket av en nordmann, skriver Sveriges Radio.

I tillegg er over 12 000 svenske fritidshus eid av nordmenn.

Bransjeorganisasjonen Visita regner med at coronakrisa og de stengte grensene vil gi et inntektstap på over 40 milliarder svenske kroner

Håp for regionene

Norge vil altså åpne grensene for Danmark. Danskene vil åpne for Norge, Tyskland, Finland og Island.

Men ingen har varslet at de vil åpne opp for Sverige.

- Man stoler helt enkelt ikke på den svenske coronastrategien, sier TV4's reporter Therése Cedergren.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

I Øresundsregionen er det svært dårlig nytt at Danmark ikke slipper svenskene inn. Her rammes tusenvis av grensependlere, selskaper og jobbmuligheter, skriver Expressen.

Håpet her er at Skåne skal få en regional avtale med Danmark, noe Danmarks statsminister Mette Frederiksen har åpnet mulighetene opp for.

- Vi er Nordens største arbeidsmarkedsregion, og med beslutningene om at grensene ikke åpnes, er det en barriere som ødelegger den, sier Malmøs kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh, til Expressen.

- Derfor ønsker jeg beskjeden om en regional løsning velkommen, fortsetter hun.

Tore Bostrøm ved Bodens camping i Norrbotten håper det samme kan skje i deres region. I Norbotten har 413 personer fått påvist covid-19, og det er ikke meldt om noen dødsfall.

- Jeg har hørt snakk om å åpne for regioner der det er lite smitte. Her hører vi nesten ikke noe om coronaen, så jeg håper det kan bli en løsning for oss, sier han.

Synkende tillit

I Sverige har 37 113 svensker har fått påvist covid-19. 4395 personer har mistet livet av viruset, som er en økning på 45 personer siden fredag, ifølge Expressen.

Tallet på døde er oppsiktsvekkende høyere enn Norge (236) og Danmark (571).

Sverige topper også listene over antall døde per innbygger, og flest innbyggere per dag.

- Det er forferdelig trist, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under en pressekonferanse der han la fram tallet på døde.

Tilliten til myndighetenes håndtering av krisa synker, og ligger nå på 48 prosent, ifølge en fersk undersøkelse fra Kantar Sifo.

- En drøm

Flere svenske kommentatorer mener at Danmarks og Norges beslutning om å foreløpig ikke invitere Sverige med på grenseåpning vil legge ytterligere press på Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S).

- Den dansk-norske beskjeden er et smertelig tilbakeslag for regjeringen, skriver Mats Knuts fra TV-stasjonen SVT.

Sveriges tidligere statsepidemiolog Annika Linde har tidligere støttet den svenske strategien, melder Expressen. Nå har hun endret mening.

- Det var en drøm at vi kunne beskytte eldre, som hadde veldig lite støtte i virkeligheten, forteller hun The Observer.

- Om vi hadde stengt ned veldig tidlig, hadde vi kunnet forsikre oss om at vi hadde det som kreves for å beskytte de utsatte, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer