Norgesferie

Campingbråk: - Skal lite til

Har du noen gang vært så misfornøyd med et sted, at du har sett deg nødt til å skrive en dårlig anmeldelse? Misnøyen kan være din egen feil, mener høyskolelektor.

- URETTFERDIG: Daglig leder ved Stavanger Camping Mosvangen, Per Arne Bore Haarr, forteller at han tar alle anmeldelser på alvor. Foto: Privat
- URETTFERDIG: Daglig leder ved Stavanger Camping Mosvangen, Per Arne Bore Haarr, forteller at han tar alle anmeldelser på alvor. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Dagbladet har tidligere omtalt den virale videoen av campingbråket i Lofoten der det ble lagt igjen en dårlig anmeldelse.

Og det er nok flere andre reiselystne som er opptatt av å undersøke stedene de skal besøke i forkant av selve turen; enten det er overnattingsplassen, restauranten der eller begge deler.

En sjekker kanskje anmeldelsene plassen har fått av de som har besøkt den tidligere, eller tyr til «såkalte» reiseinfluensere som forteller om steder de har vært på sosiale medier.

Høyskolelektor i reiseliv og markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Ulf Stigen, mener at folk bør være litt kritiske til anmeldelser som kommer fra influensere.

- Det finnes influensere som er objektive og som ikke tar imot honorar fra bedrifter. Men de fleste vet at influensere skal ha noe å leve av, og at de får forskjellige goder. Da blir jo anmeldelsene sjeldent objektive, sier Stigen og påpeker at det er noe ikke alle følgerne vet.

Men hva har dårlige anmeldelser egentlig å si for stedene som får dem?

En konfrontasjonsvideo mellom Tiktok-stjerna Jorden Tually og eieren av en campingplass i Lofoten har gått viralt. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Jorden Tually Vis mer

- Noen er urettferdige

- Vi har flere ganger opplevd å ha en gjest som sier at campingen er en fantastisk og ren plass, og en annen som sier at det bare er dritt og skittent. Og dette på én og samme dag. Det skal ikke så mye til før noen får en dårlig opplevelse.

Det forteller daglig leder ved Stavanger Camping Mosvangen, Per Arne Bore Haarr, og kommer med følgende eksempel:

- Hvis en person har vært på do og ikke vasket godt nok etter seg, så vil nestemann oppleve toalettet som skittent. Da kan vedkommende plutselig legge igjen en dårlig anmeldelse, forklarer han.

Ifølge høyskolelektoren viser forskning at de som skriver anmeldelser stort sett er de som enten er veldig fornøyde eller svært misfornøyde.

- Noen anmeldelser føler vi er urettferdige. Folk kan klage på at de ikke får plass fordi det er fullt, og da har de jo ikke vært her engang. Det blir det samme som å si at en konsert var dårlig bare fordi at du ikke fikk billett, forteller Bore Harr.

- KARTLEGG EGNE BEHOV: Høyskolelektor i reiseliv og markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Ulf Stigen. Foto: Høyskolen Kristiania
- KARTLEGG EGNE BEHOV: Høyskolelektor i reiseliv og markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Ulf Stigen. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

Kan være din egen feil

De som gir Stavanger Camping Mosvangen kun én stjerne, er ofte veldig sinte, hevder Bore Harr. De kan for eksempel legge igjen en dårlig anmeldelse fordi at naboen bråket eller fordi at vedkommende syntes det var lang dokø, forklarer han.

- Mens de som gir oss to stjerner for eksempel, har som regel mer spesifikke meninger. Noe av det er konstruktiv kritikk, og jeg synes det er fint å få kommentarer på hvordan vi kan bli bedre, understreker den daglige lederen.

... mener at det også kan være ens egen feil dersom man er misfornøyd.

- Da har du kanskje ikke satt deg godt nok inn i informasjonen til det stedet du skal på. Et eksempel på det er om du enten har glutenallergi eller er vegetarianer, og plutselig finner ut at restauranten du er på ikke tilbyr slik mat, forklarer Stigen.

DREPT: Hendelsen skjedde ved campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bore Haarr føler også at noen av de som kommer på campingen har urealistiske forventninger. Campingplassen ligger nemlig rett utenfor Stavanger sentrum, som vil si at det vil være mer støy der enn om du hadde dratt til en campingplass langt utenfor byen eller på fjellet, påpeker han.

- Det er også viktig å understreke at vi ikke er et 5-stjerners hotell, og folk må være klare over hva de kommer til.

Vær klar over egne behov

Ulempen med dårlige anmeldelser er at det blir enveiskommunikasjon, forteller ...

- Men bedrifter har som regel mulighet til å kommentere og gi sitt tilsvar til anmeldelsene som kommer inn. Da kan de svare på en profesjonell måte, samt komme anmeldelsen i møte, sier Stigen og forklarer at de som leser anmeldelsen kan få et annet inntrykk enn de hadde fått dersom de bare hadde lest en side av saken.

Den daglige lederen ved campingen i Stavanger forteller at de tar alle anmeldelser på alvor.

- Campingplassen blir anmeldt på diverse nettsider, men jeg leser kun anmeldelsene vi får på Google, og svarer på absolutt alle slik at jeg kan gi en forklaring hvis noen klager på noe, sier Bore Haarr.

... mener en bør være klar over egne behov og ønsker, samt tenke over hva en selv er på jakt etter.

- Kartlegg egne behov og følg bedriften på sosiale medier. Så kan man gjerne lese anmeldelser, men det beste er å bruke den gammeldagse metoden og faktisk høre med folk som har vært der du har tenkt deg, sier Stigen og kommer med en oppfordring:

- Ha et kritisk blikk, og ikke bare sluk alle tilbakemeldinger rått.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer