Canada kan vinne kampen om Nordpolen

Nytt bråk om øya Hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ubebodde øya, Hans Ø, som ligger nordvest for Grønland er fortsatt en meget bestridt øy. Danskene og kanadierne har kranglet om denne steinrøysa siden 1973, og nå er bråket i gang igjen, skriver den danske radiokanalen DR.

Bare en uke etter at kanadiske soldater var på øya og plantet flagget, har nå den kanadiske forsvarsministeren besøkt øya. Dette misliker danskene på det sterkeste, da de mener at øya er deres.

- Vi syntes det er meget beklagelig at forsvarsministeren besøkte øya uten å melde fra til oss, sier sjef for den juridiske tjeneste i det danske utenriksdepartementet, Peter Taksøe-Jensen, til DR.

Danmark oppfordrer til en diplomatisk løsning på den dansk-kanadiske grensestriden, som nå er livet opp igjen etter minister-besøket.

Canada fastholder, ifølge den danske avisen BT, at landets forsvarsminister ikke overtrådte de diplomatiske spillereglene da han kom unanmeldt til øya.

- Canadas minister besøkte en øy som vi betrakter som kanadisk. Derfor har vi ikke brutt noen spilleregler, sier Canadas ambassadør i Danmark, Fredericka Gregory.

Øya har nemlig en langt mer strategisk betydning enn mange skulle tro. I fremtiden en gang tror forskere at Nordpolen kan være isfri. Da vil øya og territorielle farvannsbestemmelser bli viktige i forhold til skipsfart og snarveier til sjøs mellom kontinentene.

Les mer om striden om øya Hans her.

«VIKINGTOKT»: Kanadierne kalte det en «vikingtokt» da mannskapet på det danske marinefartøyet Vædderen plantet det danske flagget på øya Hans 13. august 2002. Foto: AP
«VIKINGTOKT»: Kanadierne kalte det en «vikingtokt» da mannskapet på det danske marinefartøyet Vædderen plantet det danske flagget på øya Hans 13. august 2002. Foto: AP Vis mer