KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Kanadiere som forteller om alt som - allerede - er fantastisk med USA, tar nettet med storm. Video: The Garden North America Vis mer Vis mer

Canda trøster USA

Canada med kjærlighetserklæring som får USA til å rødme

Trøster naboene i den tunge tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske valgkampen har i lang tid blitt beskrevet som den skitneste valgkampen noensinne, med skittentøyhistorier, avsløringer om seksuell trakassering, personangrep og alvorlige avsløringer.

Mens Donald Trump har måttet svare for stadig nye beskyldninger om uanstendig oppførsel overfor kvinner, og truet med søksmål mot enkelte av mediene som har presentert historiene, må Hillary Clinton tåle stadig nye drypp med eposter fra Wikileaks.

I tillegg er den opprinnelige epost-skandalen igjen på dagsordenen.

Politikere, eksperter og kommentatorer har uttrykt bekymring for at valgkampen kan ha påført varig skade på USAs omdømme, og mange frykter hvilke konsekvenser det kan få dersom Donald Trump faktisk vinner presidentvalget.

Canada til unnsetning

Midt i denne eksistensielle krisen USA nå går gjennom, har naboene i nord begynt å komme med støtteerklæringer.

Som et ordspill på Donald Trumps slagord «Make America Great Again», har det kanadiske PR-byrået The Garden lansert en ny kampanje med navnet «Let’s Tell America It’s Great».

I dette PR-stuntet har de lansert emneknaggen #tellamericaitsgreat, og oppfordret kanadiere til å sende inn videoer der de forteller sine naboer i sør hvorfor de allerede er «great».

På sine nettsider, under tittelen «En venn i nød», forklarer byrået bakgrunnen for kampanjen:

- Det er ingen hemmelighet at USA går gjennom ei tøff tid akkurat nå. Valget har vist noen skremmende sider som trolig vil utfordre dem i åra som kommer, uavhengig av hvem som vinner (...). Som deres næreste venner og naboer syns vi det var viktig å gjøre noe for å skjære gjennom denne negativiteten, og minne dem om at uansett hvor mørkt det ser ut, så er det nok av grunner til å syns at USA fortsatt er «pretty great».

- Dere fant opp internett

Byrået har publisert en rekke videoer med folks støtteerklæringer, og de har også klippet sammen noen av kommentarene i én video (se øverst i saken):

- Vi ønsker bare å fortelle at dere allerede er «great».

- Dere fant opp internett.

- Dere er fantastiske, varme og gjestfrie.

- Dere drømmer stort.

- Vi elsker dere, og vi syns dere alltid har vært «great».

- Vi rødmer

Det vites ikke om personene som hyller og trøster USA er skuespillere eller ikke, men Washington Post omfavner uansett støtteerklæringene:

«Å, Canada, du får oss til å rødme», er innledningen på en artikkel om kampanjen, der de også forteller hvorfor dette er en etterlengtet støtteerklæring:

«Våre alltid vennlige naboer i nord har sett hvordan den amerikanske valgkampen har brutt alle normer for høflighet. Det har skapt et enormt stress, og dype samfunnsspenninger er kommet til overflata. Det har vært nedslående og demoraliserende å se på. Men kanadierne har nå kommet for å tilby et sympatisk budskap for å løfte moralen».

Kampanjen kommer bare tre uker før valgnatta, på et tidspunkt hvor Hillary Clinton ligger godt an på de fleste målingene.

CNNs gjennomsnittsmåling basert på de fire siste nasjonale meningsmålingene, har Clinton støtte fra 47 prosent av amerikanerne som sannsynligvis kommer til å gå til urnene innen 8. november.

Til sammenlikning har Trump 39 prosent, mens liberalistiske Gary Johnson og miljøpartikandidaten Jill Stein ligger på henholdsvis 7 og 2 prosent.

NÆRMER SEG VALGNATTA: Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer Vis mer