DYRT - MEN IKKE SÅ DYRT: Norge estimerer å bruke rundt 40 milliarder kroner - og ikke dollar - på kjøp av det toppmoderne jagerflyet F-35. Foto: Reuters/Scanpix
DYRT - MEN IKKE SÅ DYRT: Norge estimerer å bruke rundt 40 milliarder kroner - og ikke dollar - på kjøp av det toppmoderne jagerflyet F-35. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Canada tror Norge betalte 24 milliarder dollar mer for 12 færre jagerfly

Slik går det når man ikke regner om fra norske kroner først.- Vi vet ikke nøyaktig hva nordmennene har kjøpt, sa viseforsvarsministeren i parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kanadiske opposisjonspartiet New Democratic Party (NDP) satte nasjonal dagsorden i Canada da de tidligere denne uka «påpekte at Norge regner med å bruke 40 milliarder dollar for 52 F-35-jagerfly» - som de slår fast er betydelig mer enn de 16 milliardene den kanadiske regjeringen regner med å bruke på 65 jagerfly.

Canadas regjering måtte i går svare på hva som er «årsaken til den store prisforskjellen».

«- Usikre på norsk kjøp» Viseforsvarsminister Julian Fantino - i desperat jakt på en forklaring - svarte at Norge har bedt den amerikanske produsenten Lockheed Martin om å installere en ulik type våpensystem for å senke skip, ifølge en artikkel skrevet av nyhetsbyrået Canadian Press publisert i The Toronto Star.

Fantinos kollega, Robert Fonberg, erkjenner at de er usikre på hva den enorme prisforskjellen på 24 milliarder dollar skyldes.

- Vi vet ikke nøyaktig hva nordmennene har kjøpt, sier Fonberg.

Opposisjonen i Canada krever en detaljert sammenligning mellom det norske og kanadiske kjøpet, mens Fonberg mener dette er en norsk forsvarshemmelighet.

- Her har de bommet kraftig Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke ved det norske Forsvarsdepartementet kan avsløre hemmeligheten: forskjellen på dollar og norske kroner.

- Her har de bommet kraftig på kalkulatoren i Canada, sier han til Dagbladet.

- Vi skal betale akkurat det samme som amerikanerne selv per jagerfly, så her er det nok de som har bommet på valutaen, sier han videre.

På Forsvarsdepartementet sider ligger det ute et dokument som estimerer at det vil koste 42 milliarder kroner for 56 jagerfly. Som tilsvarer litt over sju milliarder dollar.

Forsvarssjef Harald Sunde foreslo for øvrig i sitt fagmilitære råd for til ny langtidsplan for Forsvaret, som han presenterte for en uke siden, at Norge bare trenger å kjøpe inn 52 jagerfly. Så antall jagerfly har kanadierne fått riktig.

- Dumme nordmenn I tillegg til at opposisjonen i Canada har gått i fella, og at regjeringen har svart på de misvisende spørsmål, har også mediene gjengitt saken uten å undersøke ytterligere med norske myndigheter.

Kommentatoren David Pugliese i avisa Ottawa Citizen stiller følgende spørsmål:

«Spørsmålet gjenstår - hvorfor kostnadsforskjellen?»

I kommentarfeltet under kommentaren, der selvfølgelig mange mener nordmenn er dumme og fulle av penger, poengterer en leser syrlig:

- Det koster dobbelt for en øl i Norge - så hvorfor skal ikke vedlikehold av jagerfly koste dobbelt så mye?