- Canada vil reise seg igjen, og vi må gjøre det med kjærlighet

Gatene i Ottawa åpner igjen etter skytedramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OTTAWA (Dagbladet): Stemningen var dyster og stille utenfor den canadiske parlamentsbygningen i natt norsk tid mens politiet var i ferd med å fjerne sperringene. Hele landet er dypt rystet av skyteepisoden onsdag hvor soldaten Nathan Cirillo (24) ble skutt ved et krigsminnesmerke før gjerningsmannen stormet videre inn i parlamentsbygningen like ved og begynte å skyte.

Politiet opplyser nå at det igjen er trygt for folk å bevege seg i gatene. Ifølge ordfører Jim Watson var det bare en gjerningsmann, og han ble skutt og drept av politiet inne i nasjonalforsamlingen.

De første som ønsket å markere hendelsen, kom til åstedet i natt norsk tid. Da Dagbladet var på stedet, tente de lys og la ned blomster. Rundt en ensom lyktestolpe hadde noen bundet opp det canadiske flagget.

- Låst inne - Det er ganske uvirkelig at dette skulle skje her. Men ikke engang uskyldige land som Canada er tydeligvis skånet, sier Antonio Orticello til Dagbladet mens han og kollegaen Fabrizio Volpati står og ser bort på krigsminnesmerket Cirillo ble skutt bare 10 timer tidligere.

For dem begge ble dagen langt mer dramatisk enn de kunne forestilt seg. De jobber nemlig begge i kjøpesenteret Rideau
De to jobber for et byggefirma som arbeidet inne på kjøpesenteret Rideau, som ligger like ved, og hvor politiet mistenkte at det også hadde foregått en skyteepisode.

- Vi som jobbet der, ble låst inne i butikkene, mens alle andre måtte forlate senteret. Vi var der inne i fire timer før vi endelig slapp ut, forteller Volpati til Dagbladet.

Ingen av dem hørte skudd, men begge er dypt rystet over det som er skjedd.

- Det er sjokkerende og fryktelig trist, men Canada vil reise seg igjen. Og som det står på skiltet der borte, må vi gjøre det med kjærlighet, sier Orticello.

Eliteseriekampen i ishockey som de og tusenvis av andre hadde gledet seg til onsdag kveld, ble også avlyst som følge av den dramatiske hendelsen, og hele den canadiske hovedstaden var naturligvis svært preget. Mange butikker og restauranter holdt stengt og lenge var gatene i sentrum nesten folketomme.

Muslimsk konvertitt Klokka 23 lokal tid (klokka 6 tordag norsk tid) opphevet politiet igjen den avsperrede sikkerhetssonen som ble opprettet rundt nasjonalforsamlingen. Samtidig gjør de det klart at politi vil fortsette å ha et svært synlig nærvær i sentrum av Ottawa også de nærmeste dagene.

- Det ser ut til at det bare var en gjerningsmann, og han er død, sier ordfører Jim Watson til CNN.

RYSTET: Antonio Orticello (t.v.) og Fabrizio Vopati jobbet begge inne i kjøpesenteret Rideau Centre da alarmen gikk. Sammen med resten av de ansatte måtte de holde seg innelåst i fire timer. I natt var de tilbake på åstedet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
RYSTET: Antonio Orticello (t.v.) og Fabrizio Vopati jobbet begge inne i kjøpesenteret Rideau Centre da alarmen gikk. Sammen med resten av de ansatte måtte de holde seg innelåst i fire timer. I natt var de tilbake på åstedet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Motivet for drapet på Cirillo og angrepet mot parlamentet er fortsatt uklart, men politiet etterforsker 32 år gamle Michael Joseph Hall, en muslimsk konvertitt, som hadde tatt navnet Michael Zehaf-Bebeau. CBC News Ottawa melder i natt at de har fått en uavhengig bekreftelse på at det var Zehaf-Bebeau som ble skutt og drept av politiet inne i nasjonalforsamlingen etter at en soldat var blitt drept utenfor.

Ifølge avisa Globe and Mail har mannens pass blitt konfiskert, og han skal ha hatt en utreisevarsel ved sitt navn.

Tre personer som ble lettere såret i skyteepisoden onsdag, ble onsdag kveld utskrevet fra sykehus.

- Angrep mot demokratiet Canadas statsminister, Stephen Harper, som selv var til stede i parlamentet da angrepet skjedde, holdt onsdag kveld en tale til nasjonen hvor han gjorde det klart at angrepet var et angrep mot alle canadiere og mot demokratiet.

TENNER LYS: Sørgende kom i natt norsk tid til åstedet for skytedramaet i Ottawa i Canada for å tenne lys for soldaten som ble drept. Foto:AP Photo/The Canadian Press, Patrick Doyle
TENNER LYS: Sørgende kom i natt norsk tid til åstedet for skytedramaet i Ottawa i Canada for å tenne lys for soldaten som ble drept. Foto:AP Photo/The Canadian Press, Patrick Doyle Vis mer

- De neste dagene vil vi få vite mer om terroristen og hans eventuelle medhjelpere. Denne ukens hendelser er en stygg påminnelse om at Canada ikke er immune mot denne typen terrorangrep, som vi har sett andre steder, sier Harper og varslet en opptrapping av kampen mot terrororganisasjoner.

- De skal ikke få noen trygg havn. Canada vil aldri la seg skremme, sier statsministeren.

Bare to dager tidligere kjørte en mann ned to canadiske soldater og drept en av dem i nærheten av Montreal. Gjerningsmannen, som skal ha vært en militant islamist, ble skutt og drept under en politijakt.

TALTE: Canadas statsminister, Stephen Harper, varsler en tøffere kamp mot terrororganisasjoner i sin tale til nasjonen. Foto: REUTERS/CBC/Pool
TALTE: Canadas statsminister, Stephen Harper, varsler en tøffere kamp mot terrororganisasjoner i sin tale til nasjonen. Foto: REUTERS/CBC/Pool Vis mer