Canadas generalguvernør til Oslo og Tromsø

Michaëlle Jean kommer på et tre dagers statsbesøk til Norge tirsdag.

TIL NORGE: Canadas generalguvernør Michaelle Jean Foto: REUTERS/Konstantin Chernichkin/SCANPIX
TIL NORGE: Canadas generalguvernør Michaelle Jean Foto: REUTERS/Konstantin Chernichkin/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canadas generalguvernør Michaëlle Jean kommer på et tre dagers statsbesøk til Norge tirsdag. Besøket, som innledes i Oslo og avsluttes i Tromsø, er en gjenvisitt etter kongeparets besøk i Canada i 2002.

Michaëlle Jean og hennes mann, Jean-Daniel Lafond, blir tatt imot av konge- og kronprinsparet på Slottsplassen tirsdag formiddag.

Senere på dagen legger de ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus og besøker sammen med kongeparet de canadiske krigsgravene på Vestre Gravlund, før generalguvernøren møter representanter for storting og regjering. Dagen avsluttes med gallamiddag på Slottet.

De canadiske gjestene kommer til Oslo allerede mandag formiddag og bor på Grand Hotel under oppholdet.

Omfattende program

Onsdag 29. april har det canadiske generalguvernørparet et omfattende program med og uten kongeparet. Blant annet møte med norske næringslivsfolk i Operaen, museumsbesøk og et arrangement i Litteraturhuset.

Torsdag 30. april tilbringes i Tromsø, der også regjeringens lunsj vil foregå.

Grunnen til at «hovedstaden» i nord er valgt, er at Canada og Norge geografisk ligger på «toppen av verden» og av den grunn har mange felles interesser.

Canada er også Norges tredje største handelspartner etter EU og USA. Verdien av den norske eksporten til Canada var i 2007 på over 20 milliarder kroner. Hovedeksporten er olje og andre petroleumsprodukter.

Spennende dame

Generalguvernør Michaëlle Jean (51) er født på Haiti. Som 10-åring flyktet hun sammen med sin familie til Canada og er nå den første generalguvernøren i Canada av karibisk opprinnelse.

Den canadiske generalguvernøren representerer dronning Elizabeth, som er det formelle statsoverhodet i Canada.

Michaëlle Jean har omfattende utdanning, er svært språkmektig og har jobbet som journalist innen radio og TV i mange år. Ved siden av studiene drev hun et omfattende arbeid med opprettelse av krisesenter for kvinner og barn. Etter hvert ble dette krisesenteret mønster for enn rekke tilsvarende sentre over hele Canada.

OL

I 2010 skal Canada arrangere vinter-OL i Vancouver og nabobyen Whistler. I 1988 arrangerte de OL i Calgary, der daværende kronprins Harald, kronprinsesse Sonja og begge barna var blant tilskuerne. Trolig vil det være representanter for den norske kongefamilien til stede under OL i Canada også neste år.

Kong Olav besøkte OL-byen Calgary i forkant av lekene under sitt statsbesøk i landet høsten 1987. Han var for øvrig også på statsbesøk i Canada i 1981.

(NTB)