Canadas statsminister ble hardhendt og albuet kvinnelig motstander. Nå sier han unnskyld

- Slikt skjer kanskje andre steder, men ikke i Canada, sier kritisk opposisjonsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med eller uten vilje. Canadas statsminister Justin Trudeau er i hardt vær etter at han gikk fysisk til verks mot to politiske motstandere.

Hendelsen skjedde da han onsdag ble utålmodig på Gordon Brown, medlem av De Konservative i Canada, og rev han med seg under et møte i landets parlament.

Samtidig ga han også Ruth Ellen Brosseau, folkevalgt for det sosial demokratiske New Democratic Party, en ordentlig albue. Hendelsen ble fanget opp på kamera.

Hard kritikk Dette har igjen ført til hard kritikk og anklager om nærmest barbarisk oppførsel fra flere av hans politiske motstandere.

- Det finnes ingen parallell til denne oppførselen i Canadas historie. Slikt skjer kanskje andre steder, men ikke her, sa Peter Julian, lederen for Brosseaus parti, ifølge CNN i etterkant av sammenstøtet som Trudeau gjentatte ganger har sagt unnskyld for hendelsen det siste døgnet.

Beklagelsesrunden til den progressive statsministeren ser imidlertid ikke ut til å ta slutt, ifølge kanadiske National Post.

 BEKLAGER SEG:  Det siste døgnet har Justin Trudeau beklaget seg en rekke ganger etter å ha albuet politisk motstander. Foto: REUTERS/Chris Wattie
BEKLAGER SEG: Det siste døgnet har Justin Trudeau beklaget seg en rekke ganger etter å ha albuet politisk motstander. Foto: REUTERS/Chris Wattie Vis mer

- Jeg er virkelig lei meg for dette. Dere har all rett til å forvente bedre oppførsel fra meg. Jeg burde aldri ha gått bort til dem i utgangspunktet, sa Trudeau, og henvendte seg direkte til Brosseau.

Profilert politiker Justin Trudeau har raskt blitt en profilert politiker på verdensbasis etter at han tok over statsministervervet høsten 2015, blant annet fordi han ønsker å legalisere cannabis.

Trudeau, som leder et parti som befinner seg nær sentrum i kanadisk politikk, har også blitt kåret til verdens 69. mektigste person av Forbes.

Nå diskuteres oppførselen hans heftig, på tross av unnskyldningene.

- Det er urovekkende at vi har denne debatten. Vi må huske på at det å være statsminister er et privilegium. Trudeaus oppførsel onsdag var ikke verdig det privilegiet, uttalte Rona Ambrose, konstituert leder for det konservative partiet i Canada, om diskusjonen rundt Trudeau.

Brosseau selv omtaler hendelsen som sjokkerende.

- Jeg måtte forlate lokalet og sette meg i lobbyen. Jeg mistet en demokratisk avstemning på grunn av dette, sier Ruth Ellen Brosseau.

Les også: FN står i veien når Canada skal legalisere cannabis