Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump flyktningordre:

Canadas stats­ministers svar til Trumps flyktning­ordre: - #WelcomeToCanada

Canadas flyktningpolitikk står i sterk kontrast til USAs nye innreiseforbud.

MOTSVAR PÅ TWITTER: Canadas statsminister, Justin Trudeau, la ut dette bildet og teksten #WelcomeToCanada i kveld. 
MOTSVAR PÅ TWITTER: Canadas statsminister, Justin Trudeau, la ut dette bildet og teksten #WelcomeToCanada i kveld.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Til dere som flykter fra forfølgelse, terror og krig, kanadiere ønsker dere velkommen, uavhengig av trosretningen deres. Mangfoldet er vår styrke, skriver Canadas statsminister Justin Trudeau på Twitter i kveld.

Twitter-meldingen må anes som et motsvar til Trumps nylig signerte ordre om innreiseforbud for flyktninger. Ordren, som Trump sier har til formål å forhindre at islamistiske terrorister tar seg inn i USA, har allerede fått store konsekvenser for flyktninger som var på vei til USA og som er stoppet på flyplasser rundt omkring i verden, skriver Washington Post.

Drømmer forsvant

I Kairo ble en irakisk familie i følge med FN stanset på vei til USA fredag kveld. Familien på sju hadde både billetter og visum, men fikk ikke gå ombord på flyet til EgyptAir på grunn av de nye reglene, skriver NTB.

Blant syriske flyktninger i Jordans hovedstad Amman har presidentordren blitt møtt med tårer.

- Når vi hørte om dette, var det som et lynnedslag. Alle våre håp og drømmer forsvant, sier Sawan til nyhetsbyrået AP. I tre måneder har han vært i prosessen med å få visum til USA for seg og sine fire barn.

- Vi sier til det amerikanske folket at vi håper han (Trump) trekker ordren tilbake. Vi har ikke flyktet for å skade folk i andre land, sier 37 år gamle Mayada Sheik.

Innreiseforbud

Presidentordre innebærer omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk. Blant annet 90 dagers stans i utskrivelsen av nye visum til borgere fra land med hovedsakelig muslimske statsborgere, trolig Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen, skriver NTB.

Ordren har møtt kraftig kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner og demokrater samt advokater som nå har saksøkt Trump for å ha satt deres to irakiske klienter i varetekt etter at de landet på John F. Kennedy-flyplassen. De hadde begge visum til USA og hadde jobbet for amerikanske styrker under Irak-krigen, ifølge CNN.

Ordren innebærer også syriske statsborgere ikke lenger får visum til USA, og at alle syriske flyktninger utestenges på ubestemt tid.

I tillegg blir USAs program for bosetting av flyktninger stanset i inntil 120 dager fram til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

Kontrast

Denne politikken står i sterk kontrast til naboen i nord.

I desember 2015 landet det første regjeringsflyet med syriske flyktninger i Toronto De ble møtt av statsminister Justin Trudeau, som da hadde lovet å bosette 25.000 syrere innen utgangen av februar 2016.

- Dette er en fantastisk kveld. Ikke bare viser vi et flylass med nye kanadiere hva Canada handler om, men vi viser verden hvordan man åpner armene og tar imot folk som flykter fra usedvanlig vanskelige situasjoner, fortalte Trudeau til de fremmøte den gang.

35 000

Canada fikk i 2016 ros av daværende president Barack Obama for å åpne grensene for flyktninger. Obama-administrasjonen tok imot 10 000 syriske flyktninger i fjor, mens Canada, som har en niendedel av befolkningen til naboen i sør, tok imot 35 000, skriver BBC.

Samtidig forårsaket republikanernes presidentkandidat Donald Trump verdensomspennende furore med sitt forslag om å midlertidig nekte alle muslimer å komme inn i landet.

Nå har han gjort alvor av sitt forslag og nektet syrere adgang til landet.

Trump skryter av innreiseforbud

Lørdag skrøt Trump av at hans strenge innreiseforbud rettet mot muslimer fungerer «veldig fint».

- Det fungerer veldig fint. Du ser det på flyplassene, du ser det overalt, sier Trump til reportere i Washington, og legger til:

- Vi kommer til å ha et veldig, veldig strengt forbud, og vi kommer til å ha ekstrem kontroll, noe vi burde hatt i dette landet i mange, mange år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!