Canadas utenriksminister må gå etter skandale

Maxime Bernier var uvøren med hemmelige papirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Canadas utenriksminister Maxime Bernier må gå av etter at han har innrømmet å ha vært uforsiktig med hemmeligstemplede dokumenter, melder BBC News.

Statsminister Stephen Harper har allerede godkjent avskjedssøknaden, og ministeren for internasjonal handel, David Emerson, tar midlertidig over den ledige plassen.

- Statsråd Bernier har informert meg om at han har latt regjeringsdokumenter ligge på et sted der de ikke var trygge. Dette er et alvorlig feilsteg, og han har tatt ansvar og gått av, sier statsminister Harper.

45-årige Berniers avgang kommer som en kulminasjon av flere ukers rabalder; det hevdes at en ekskjæreste av ham, Julie Couillard, har hatt forhold til menn koblet til organisert kriminalitet, og erklæringen kommer bare timer før et intervju med henne skal sendes på kanadisk TV.

Bernier har sittet som utenriksminister siden august i fjor, etter en brakseier for de konservative ved valget. Han har også vært minister for La Francophonie (sammenslutningen av fransktalende land, red.anm.), her blir han erstattet av Josée Verner, minister for kanadisk arv og kvinners status.

FERDIG: Maxime Bernier (45) var uforsiktig med papirene sine og må ta følgene. Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/SCANPIX
FERDIG: Maxime Bernier (45) var uforsiktig med papirene sine og må ta følgene. Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Canadas utenriksminister må gå etter skandale